Honderdtal vakbondsmilitanten steunen veroordeelde collega

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Bruno Verlaeckt werd in juni vorig jaar schuldig verklaard aan ‘kwaadwillige verkeersbelemmering’ tijdens een stakingsactie in de Antwerpse haven in 2016. Een effectieve staf kreeg hij niet, maar de uitspraak zou een gevaarlijk precedent kunnen scheppen voor wie in de toekomst gelijkaardige protesten op de openbare weg plant. Daarom ging Verlaeckt in beroep. Vanochtend werden de pleidooien in de zaak gehouden op het Antwerpse Hof van Beroep. Een honderdtal vakbondsmilitanten kwam voor het gebouw samen om steun te betuigen aan Verlaeckt. 

Van Steenbrugge: “Niet in overeenstemming met Europa”

De advocaat van Verlaeckt, Walter Van Steenbrugge, pleit met Europese rechtspraak om de Antwerpse correctionele uitspraak op losse schroeven te zetten. “De uitspraak van de correctionele rechtbank in Antwerpen is niet in overeenstemming met de uitspraak van het Europees Hof voor de rechten van de Mens”, zegt hij aan Flows. “Er is een spanningsveld tussen de vrije doorgang van het verkeer en het stakingsrecht. Het gaat niet op het strafrecht in te zetten tegen een vreedzaam protest.”

Van Steenbrugge erkent dat de inzet hoog is. “Als de uitspraak in eerste aanleg overeind blijft, dreigt er een probleem voor elke bond of organisatie die vreedzaam in het openbaar wil protesteren.” De uitspraak in deze zaak valt op 26 juni. 

Michiel Leen