Vrouwendag: Havenbedrijf werkt aan breed gedragen vrouwenclub

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

De Antwerpse haven mag dan als mannenwereld te boek staan, ongemerkt gaat de internationale dag voor de rechten van de vrouw er toch niet voorbij. DP World vergaste zijn vrouwelijke medewerkers op een ontbijt, maar ook elders in de haven staan de vrouwen vandaag in het zonnetje. 

Haven Antwerpen: “Netwerk met aandacht voor inclusie”

Het Havenbedrijf Antwerpen had in de aanloop naar Vrouwendag het Fierce Ladies Network te gast. Uit de debatten onder leiding van onderneemster Elke Jeurissen, met in het panel bekende dames uit de Antwerpse maritieme sector zoals Catrien Scheers (Fast Lines), Stephanie Feys (Zuid Natie) en Caroline Craenhals (Belgian Scrap Terminal), ontstond het idee om een netwerk voor dames in de haven te organiseren. “Het moet een netwerk worden waarin alle vrouwen in de haven zich thuisvoelen”, zegt Barbara Janssens van het Havenbedrijf Antwerpen. “We streven heel erg naar inclusie, dus niet enkel topvrouwen zijn welkom. Ook de mannen willen we betrekken bij het netwerk: ook zij zijn gebaat bij meer gendergelijkheid.” Concreet zou de club trainingen willen aanbieden in public speaking, public relations, tips om voor zichzelf en de eigen ideeën op te komen en mentorship. Het Havenbedrijf zou daarbij een faciliterende rol spelen. 

Baloise: “Geen evidentie”

Verzekeraar Baloise, die ook in de maritieme en logistieke sector aanwezig is, maakt het bilan op van een diversiteits- en inclusiviteitspolicy die anderhalf jaar geleden werd opgenomen. Onder de noemer ‘Biversity’ werden inspanningen gedaan om het welbevinden van alle medewerkers op te krikken. Het bedrijf geeft toe dat zoiets simpeler gezegd is dan gedaan. “De praktijk bleek niet zo evident”, klinkt het. “Aanwervingen of promoties van vrouwen op een hoger niveau werd gepercipieerd als positieve discriminatie, door zowel mannen als vrouwen. Vrouwen kregen zo het gevoel dat ze moesten kiezen tussen aardig gevonden worden en niet gerespecteerd worden of gerespecteerd worden maar niet aardig gevonden worden. Vrouwen liepen niet warm voor vrouwennetwerkinitiatieven wegens ‘te betuttelend'”.

“Het uitblijven van concrete resultaten verhoogde dan weer de terughoudendheid bij de werknemers”, gaat het verder. “Gender & Diversiteit officieel op de agenda zetten, is geen instantsucces verzekerd. Toch zijn we de basis aan het leggen zodat vrouwen een meer gelijkwaardige kans en erkenning krijgen. Wat de literatuur ook zegt, streven naar meer diversiteit is geen highway naar succes. Het is een trage verandering en een gewaagde sprong met verhoogde kans op spanningen en conflict. Net daarom kan International Woman’s Day extra steun en aandacht gebruiken van mannen, vrouwen en bedrijven. Het is tenslotte een win-win voor iedereen en dat steunen we graag ‘met man en macht’.”

Beter parkeren dan mannen

Transportbedrijven als Van Moer en DB Schenker zetten vandaag hun vrouwelijke truckers in de spotlights. “Dat ik een vrouw ben, speelt hier geen rol”, laat Miranda De Lijster van Van Moer Logistics optekenen. “Soms staan ze wel even verwonderd te kijken als ik uit de vrachtwagen stap. Vooral als de vorige levering gebeurde door een mannelijke collega die minder vlot dan ik zijn vrachtwagen voor de deur parkeerde,” vertelt Saskia Cordonnier bij Schenker. 

Vopak deelt de getuigenis van ingenieur Charlotte Dijksma, een Nederlandse die verschillende projecten op de Vopakterminals coördineert.

Cotonou

Zelfs in de haven van Cotonou gaat Vrouwendag niet onopgemerkt voorbij. Daar wordt Pascaline Hounkpatin in de schijnwerpers gezet, een jonge luitenante ter lange omvaart en aspirant-rivierloods. Zij zet de gelijkheid voorop in haar presentatie. Innovatie en groei volgen dan vanzelf.

Michiel Leen