Stagiair Victor na zes weken Cotonou: “Geen cultuurschok” (+ foto’s)

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

“De doorstroming van het vrachtverkeer is een groot probleem in de West-Afrikaanse havens”, weet De Cock. “Mijn onderzoek moest achterhalen waar de oorzaken lagen en hoe het probleem kon worden opgelost.”

Digitalisering

Ingelijfd bij een team van lokale medewerkers in de haven van Cotonou, verkende De Cock grondig het terrein. Na enkele weken onderzoek en bezoeken aan verschillende locaties, werden de contouren van het probleem duidelijk. “Er is een cultureel aspect, in die zin dat de verschillende betrokkenen de neiging hebben om de verantwoordelijkheid op elkaar af te schuiven. Maar het belangrijkste werkpunt is de digitalisering. Vandaag gebeurt er nog heel veel met papieren documenten en stempels. Een van de projecten van het Antwerpse bestuur in Cotonou is daar verandering in te brengen.”

De bevindingen van de jonge student Logistiek management aan de AP-Hogeschool zijn in de eerste plaats bestemd voor lokaal gebruik. “Op een later tijdstip kan mijn bundeling aan onderzoek en statistieken als vergelijkingspunt dienen”, zegt De Cock.

Brazzaville

Ter plaatse verbleef De Cock in een accommodatie van Port of Antwerp International, die hij deelde met twee andere stagiairs. “Een cultuurschok was het niet. Toen mijn vader jaren geleden bij Panalpina werkte, heb ik eens vijf maanden doorgebracht in Congo-Brazzaville. Zo leerde ik het leven in Afrika kennen. Benin is een aangenaam land om te verblijven. De zes weken stage waren zo voorbij, ik was graag nog langer gebleven. Ik zou later graag weer in die regio werken. Wanneer je in zo’n land werkt, zie je meteen de impact van je werk. In Europese bedrijven is dat misschien minder evident.”

Intussen werkt Victor zijn stage af in het Antwerpse Havenhuis. “Op termijn wil ik zeker nog eens naar Cotonou. De infrastructuurwerken in de haven beginnen in mei. Het zou fijn zijn om te kunnen zien hoe het erbij ligt eenmaal alles voltooid is.”

Michiel Leen