Ann Baats (ex-Ocha) start opleidingscentrum in haven van Cotonou

Interview, Mensen
Julie Desmet
Laurent Faton, Ann Baats en Arsène Ayidokinhou (PoABI)
Ann Baats en collega’s Laurent Faton (l.) en Arsène Ayidokinhou (r.) in Cotonou © Port of Antwerp-Bruges International

Ann Baats is op 28 november 2022 gestart als manager port projects bij Port of Antwerp-Bruges International. “De kennis die ik bij Ocha heb opgedaan, kan ik nu gebruiken voor de oprichting van een aanwervingsbureau en een opleidingscentrum in Cotonou”, vertelt ze.

Ann Baats was in haar vorige functie meer dan vijftien jaar lang aan de slag als manager van Ocha, het opleidingscentrum voor havenarbeiders in de Antwerpse haven. Ze stond in voor het dagelijkse beleid. “Gedurende die jaren heb ik veel mogen en kunnen leren. Ik ben enorm dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen, maar voelde dat de tijd rijp was om een nieuwe uitdaging aan te gaan en een nieuwe wending aan mijn carrière te geven”, vertelt ze.

Erin gevlogen

Als kersverse manager port projects bij Port of Antwerp-Bruges International mocht ze al meteen haar tanden zetten in een gloednieuw project in de ‘Antwerpse’ haven van Cotonou (Benin). “Na een dag in dienst, vertrok ik al naar het warme Afrika waar ik vandaag nog steeds ben”, zegt ze.

Havenpersoneel

Baats staat er in voor de opstart van een aanwervingsbureau en een opleidingscentrum. “De afgelopen jaren heeft de regering van Benin een reeks hervormingen doorgevoerd om van de haven van Cotonou een economische groeipool te maken. In dat kader is een investeringsplan aangenomen dat is gericht op de herinrichting van het havengebied, de renovatie en verbetering van de infrastructuur en de digitalisering van de procedures om het concurrentievermogen te vergroten”, vertelt ze. “Naast de prestatie-eisen, de beperkingen van de technische en technologische evolutie, wordt ook de ontwikkeling van het havenpersoneel een belangrijke kwestie.”

Internationaal

Daartoe heeft de regering in 2022 een decreet uitgevaardigd betreffende de organisatie van de aanwerving en het beheer van havenarbeiders in havens en logistieke havenplatforms in Benin. Om aan een van de belangrijkste eisen van de vakbonden te voldoen, werd een collectieve arbeidsovereenkomst voor de arbeidsverhoudingen tussen werkgevers en havenarbeiders ondertekend.

“De opgedane kennis en ervaring bij Ocha, kan ik nu in Cotonou in de praktijk brengen om een aanwervingsbureau en een opleidingscentrum op te richten. Dankzij de buitenlandse bezoeken aan Ocha – mede georganiseerd door Port of Antwerp-Bruges International en de zusterorganisatie Antwerp/Flanders Port Training Center (APEC) – heb ik al van een internationale ervaring kunnen proeven. Ook bij Ocha zelf heb ik buitenlandse projecten mee ondersteund. Dat smaakte naar meer.”

Wereldwijd

Naast Cotonou zijn er nog heel wat andere projecten wereldwijd verspreid waar Baats haar schouders mee zal onderzetten. “Ik ben er zeker van dat ik in de havens die Port of Antwerp-Bruges International beheert, nog veel kan betekenen. Ik wil een meerwaarde bieden opdat die havens zich verder kunnen ontplooien.”

Port of Antwerp-Bruges International, dat onder leiding staat van managing director Kristof Waterschoot, heeft projecten lopen in onder meer Brazilië, Suriname en Oman.

Ann Baats (ex-Ocha) start opleidingscentrum in haven van Cotonou – Flows

Ann Baats (ex-Ocha) start opleidingscentrum in haven van Cotonou

Interview, Mensen
Julie Desmet
Laurent Faton, Ann Baats en Arsène Ayidokinhou (PoABI)
Ann Baats en collega’s Laurent Faton (l.) en Arsène Ayidokinhou (r.) in Cotonou © Port of Antwerp-Bruges International

Ann Baats is op 28 november 2022 gestart als manager port projects bij Port of Antwerp-Bruges International. “De kennis die ik bij Ocha heb opgedaan, kan ik nu gebruiken voor de oprichting van een aanwervingsbureau en een opleidingscentrum in Cotonou”, vertelt ze.

Ann Baats was in haar vorige functie meer dan vijftien jaar lang aan de slag als manager van Ocha, het opleidingscentrum voor havenarbeiders in de Antwerpse haven. Ze stond in voor het dagelijkse beleid. “Gedurende die jaren heb ik veel mogen en kunnen leren. Ik ben enorm dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen, maar voelde dat de tijd rijp was om een nieuwe uitdaging aan te gaan en een nieuwe wending aan mijn carrière te geven”, vertelt ze.

Erin gevlogen

Als kersverse manager port projects bij Port of Antwerp-Bruges International mocht ze al meteen haar tanden zetten in een gloednieuw project in de ‘Antwerpse’ haven van Cotonou (Benin). “Na een dag in dienst, vertrok ik al naar het warme Afrika waar ik vandaag nog steeds ben”, zegt ze.

Havenpersoneel

Baats staat er in voor de opstart van een aanwervingsbureau en een opleidingscentrum. “De afgelopen jaren heeft de regering van Benin een reeks hervormingen doorgevoerd om van de haven van Cotonou een economische groeipool te maken. In dat kader is een investeringsplan aangenomen dat is gericht op de herinrichting van het havengebied, de renovatie en verbetering van de infrastructuur en de digitalisering van de procedures om het concurrentievermogen te vergroten”, vertelt ze. “Naast de prestatie-eisen, de beperkingen van de technische en technologische evolutie, wordt ook de ontwikkeling van het havenpersoneel een belangrijke kwestie.”

Internationaal

Daartoe heeft de regering in 2022 een decreet uitgevaardigd betreffende de organisatie van de aanwerving en het beheer van havenarbeiders in havens en logistieke havenplatforms in Benin. Om aan een van de belangrijkste eisen van de vakbonden te voldoen, werd een collectieve arbeidsovereenkomst voor de arbeidsverhoudingen tussen werkgevers en havenarbeiders ondertekend.

“De opgedane kennis en ervaring bij Ocha, kan ik nu in Cotonou in de praktijk brengen om een aanwervingsbureau en een opleidingscentrum op te richten. Dankzij de buitenlandse bezoeken aan Ocha – mede georganiseerd door Port of Antwerp-Bruges International en de zusterorganisatie Antwerp/Flanders Port Training Center (APEC) – heb ik al van een internationale ervaring kunnen proeven. Ook bij Ocha zelf heb ik buitenlandse projecten mee ondersteund. Dat smaakte naar meer.”

Wereldwijd

Naast Cotonou zijn er nog heel wat andere projecten wereldwijd verspreid waar Baats haar schouders mee zal onderzetten. “Ik ben er zeker van dat ik in de havens die Port of Antwerp-Bruges International beheert, nog veel kan betekenen. Ik wil een meerwaarde bieden opdat die havens zich verder kunnen ontplooien.”

Port of Antwerp-Bruges International, dat onder leiding staat van managing director Kristof Waterschoot, heeft projecten lopen in onder meer Brazilië, Suriname en Oman.