Ook havenarbeiders krijgen leasefiets bij DP World

Nieuws, Mensen
Michiel Leen

Bedienden en havenarbeiders in vast dienstverband van DP World Antwerp kunnen vanaf dit jaar een fiets leasen. Met het fietsplan hoopt de terminaluitbater enerzijds medewerkers op een actieve manier naar het werk te krijgen en anderzijds een oplossing te bieden voor de fileproblematiek in de Waaslandhaven. Leasingpartner B2Bike kwam afgelopen dinsdag en woensdag het assortiment aan leasefietsen voorstellen bij het bedrijf. 

Fietsen voor het woon-werkverkeer leeft bij DP World al langer. Op de infosessies rond het leaseprogramma kwamen al zo’n 150 geïnteresseerden opdagen, goed voor een vijfde van het personeelsbestand. Eerder bleek uit een rondvraag dat heel wat medewerkers openstaan voor alternatieven om naar het werk te komen. Met het fietsplan wil DP World een bijdrage leveren aan duurzame mobiliteit in de haven. Daarnaast past het fietsen ook in een gezondheidstraject in de vorm van de game Fitbees, dat momenteel loopt in het bedrijf.

Ook voor havenarbeiders

“Als werkgever willen we een totaalpakket aanbieden dat de gezondheid en de conditie van onze medewerkers bevordert, en waarmee ze bovendien op een duurzame manier op het werk geraken,” zegt Suzanne Kwanten, milieucoördinator van DP World Antwerp. Niet alleen de bedienden en arbeiders, maar ook havenarbeiders in vast dienstverband kunnen intekenen op het fietsplan. “Dat ook havenarbeiders een fietsplan aangeboden krijgen, is een mijlpaal in de sector,” aldus Johan De Mulder van B2Bike.

Safety first

De medewerkers kunnen kiezen uit een ruim aanbod van leasefietsen, van speed pedelecs tot e-bikes en sportfietsen. “We gaan voor een maximaal aanbod om op de noden van iedere medewerker te kunnen inspelen. We hopen hierdoor zoveel mogelijk collega’s te kunnen overtuigen,” aldus Kwanten. Elke fiets is aangepast voor gebruik op de openbare weg. Omdat veiligheid bij de terminaloperator primeert, moeten fietsende medewerkers een helm en een fluohesje dragen. Voor pech onderweg kunnen ze een beroep doen op een bijstandsverzekering, en voor onderhoud kunnen ze terecht in de verschillende B2Bike-fietswinkels verspreid in Vlaanderen. B2Bike gaat er prat op dat het al tweeduizend werknemers uit de Antwerpse havenregio aan het fietsen heeft gekregen. 

Speedbike

DP World Antwerp neemt ook de speedbike mee in het aanbod. Johan De Mulder: “Een moedige keuze, want het gevaar op ongevallen is wat hoger. Het is echter door nu deze keuze te durven maken en het fietsen maximaal te stimuleren, dat het verkeer uiteindelijk veiliger zal worden. En daarmee heeft DP World eigenlijk de spits afgebeten.” Medewerkers die een speedbike willen leasen bij DP world moeten daarom eerst een opleiding volgen. 

Michiel Leen