
In het laatste Flowsmagazine leest u de nieuwste inzichten over de autologistiek, een sector in volle transitie. We interviewden Frank Lauwers en Walter Patijn van Laupat Industries. Het bedrijf verwerkt autobanden tot waardevolle grondstoffen.
Laupat Industries, het Antwerpse recyclagebedrijf van autobanden, heeft drie miljoen euro subsidies gekregen van de Vlaamse regering. “Samen met onze partner in Duitsland, zijn we de eerste en enige wereldwijd die op een veilige manier autobanden verwerkt tot waardevolle grondstoffen”, klinkt het.
Frank Lauwers en Walter Patijn, oprichters en managing directors van Laupat Industries, kennen elkaar al meer dan tien jaar. Lauwers was actief als projectontwikkelaar in de bouwindustrie. Patijn heeft jarenlange professionele ervaring in de bankenwereld. “Geld en stenen gaan goed samen”, lacht Lauwers.
Betere wereld
In 2019 richtten ze Laupat Industries op. “Het idee is gegroeid vanuit de gevolgen van de klimaatverandering”, vertelt Lauwers. “Als ik mijn twee jonge kinderen vertel dat, toen ik zo oud was als hen, de kinderen tijdens de winter met de slee naar school gingen en op de speelplaats ijsbanen maakten, dan geloven zij dat niet. We zijn ondernemers en willen meewerken aan een betere wereld voor onze kinderen.”
Verbrand
Samen onderzochten ze oplossingen om bepaalde afvalstoffen te ontbinden in nieuwe waardevolle materialen. “Een kennis stelde ons de vraag of we al eens aan autobanden hadden gedacht. Dat is een wereldwijd probleem: in België worden ze geshredderd en dan verscheept naar onder andere Pakistan, en verbrand. Dat zorgt voor een gigantische CO2-uitstoot en dat is geen materiaalvalorisatie”, vertelt Patijn.
"Laupat Industries verwacht tegen 2024 operationeel te zijn in de haven van Antwerpen"
Beide heren gingen op zoek naar de nieuwste technologieën. “Installaties voor duurzame recyclage van oude autobanden bestaan maar zijn meestal niet veilig”, vertelt Lauwers. “In het Duitse Dillingen ontdekten we het technologiebedrijf Pyrum Innovations, dat als enige ter wereld wél op een veilige manier werkt. Het bedrijf bouwde een verticaal opgestelde reactor waarin zich geen enkel bewegend mechanisch onderdeel bevindt. Zo kan er geen zuurstof bij de ontbinding van de polymeren binnendringen en kan er ook geen brand ontstaan. In 2016 zijn we een partnership aangegaan. In 2019, toen de reactor op punt werd gesteld, hebben we beslist om de internationale uitrol aan te pakken.”
Een oude band zit vol materialen die nog heel wat waarde hebben als nieuwe grondstof, zoals staaldraad voor de metaalindustrie. Het textiel in de banden kan verwerkt worden door producenten van isolatiematerialen. Gassen die tijdens de recyclage vrijkomen, worden afgekoeld en omgezet in olie voor de chemische industrie. Ook waterstof wordt uit de gassen gerecupereerd. De overige gassen worden omgezet in elektriciteit en drijven het systeem aan. “Het hele proces is daardoor volledig CO2- en energieneutraal”, benadrukken beiden.

Antwerpen
Laupat Industries verwacht tegen 2024 operationeel te zijn in de haven van Antwerpen met drie reactoren. Dat is goed voor de jaarlijkse verwerking van maar liefst 20.000 ton oude autobanden. Waar het bedrijf zich precies zal vestigen, is nog niet bekend. “De locatie die ons in staat stelt onze maximale klimatologische doelstellingen te bereiken, die zal het worden. De garantie van een doorgang naar het spoor en het water is daarbij essentieel”, vertelt Patijn. “Ik zeg altijd tegen Frank: ‘Dit is opa’s laatste kunstje en dat moet een hele mooie worden’. We redden hiermee de wereld niet, maar toch voor een stukje.”
Julie Desmet