Transport De Cock (Sint-Niklaas) krijgt geen nieuwe milieuvergunning

Nieuws, Logistiek
Philippe Van Dooren
Transport De Cock
Transport De Cock © Facebook Transport De Cock

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas heeft de aanvraag van Transport De Cock voor een nieuwe milieuvergunning geweigerd. “We zijn nog niet officieel ingelicht en weten dus nog niet welke stappen we kunnen ondernemen”, zegt zaakvoerder Kurt De Cock.

Transport De Cock is actief in distributie, opslag, orderpicking en containertransport. Samen met zusterbedrijf Tramaco is het bedrijf in het Industriepark Noord in Sint-Niklaas gevestigd. Volgens PVDA-gemeenteraadslid Jef Maes werkt Transport De Cock al ruim vier jaar zonder milieuvergunning. In augustus vorig jaar woedde een felle brand in het warehouse. Omdat het bedrijf geen vergunning had, wist de brandweer niet welke producten er opgeslagen waren.

Op TV Oost verklaart Maes dat de stad niet over een register van de milieuvergunningen beschikt. Volgens hem is het dus mogelijk dat andere bedrijven in het industriepark geen vergunning hebben. De reden zou een softwareprobleem zijn, waardoor het stadsbestuur geen melding krijgt wanneer een vergunning van voor 2018 vervalt.

Volgens de lokale televisiezender kwam het stadsbestuur pas te weten dat Transport De Cock geen milieuvergunning had, toen het bedrijf een nieuwe aanvroeg.

Aanvraag geweigerd

Wout De Meester (Groen), schepen van Vergunningen, zegt dat de aanvraag is geweigerd “omdat de functie niet in overeenstemming is met de omgeving”. Volgens hem gaven zowel de brandweer, de dienst Mobiliteit als de omgevingsambtenaar van Sint-Niklaas een negatief advies..

Niet ingelicht

“Officieel is ons nog niet meegedeeld dat de aanvraag is geweigerd. Dat hebben we via de media vernomen. Zolang we niet weten om welke redenen ze verworpen is, kunnen we niet zeggen welke maatregelen we zullen nemen of welke aanpassingswerken zullen doen om aan de voorwaarden te voldoen”, zegt gedelegeerd bestuurder Kurt De Cock.

Op de vraag of het bedrijf eventueel zal moeten verhuizen, hoopt hij dat dat niet nodig zal zijn. “Maar zoals gezegd: we zijn nog niet ingelicht en kunnen dus nog geen beslissingen nemen”.

Philippe Van Dooren