AP Hogeschool: “Tijdswinst boeken via realtimedata vrachtwagens”

Nieuws, Logistiek
Yannick De Spiegeleir
De studenten van AP Hogeschool in gesprek met de onderzoeksleiders van VIL
De studenten van AP Hogeschool in gesprek met de onderzoeksleiders van VIL © AP Hogeschool

Er valt een pak tijdswinst te boeken bij het lossen en laden in magazijnen als realtimedata van vrachtwagens verwerkt worden in een dynamisch boekingssysteem. Dat is de conclusie van een onderzoek van AP Hogeschool Antwerpen en het VIL.

In plaats van consultants in te schakelen, koppelde de Artesis Plantijn (AP) Hogeschool telkens een student Logistiek aan een student Informatica om de wisselwerking tussen distributiecentra en transportbedrijven onder de loep te nemen. “Dankzij hun onbevangen blik konden de studenten vaststellen waar er nog tijdswinst te boeken valt”, zegt AP-lector Joost Hintjens die het onderzoek mee coördineerde. “Ook de wisselwerking tussen de studenten uit twee verschillende richtingen is interessant. Technologie speelt een steeds nadrukkelijkere rol in de logistieke sector.”

Wachttijden

Het inplannen van afspraken voor laden en lossen verloopt niet altijd even vlot. Sommige verladers gebruiken een statisch boekingssysteem waar transporteurs een dag op voorhand een slot kunnen inboeken, andere verladers gebruiken geen boekingssysteem. Wachttijden lopen op tot iets minder dan een uur. “Er zijn zelfs verhalen van chauffeurs die hun slot missen en pas de dag erna naar het magazijn kunnen terugkeren”, aldus Hintjens.

Applicatie

Dat moet beter kunnen, dachten ze bij AP en VIL. Het onderzoek toont aan dat door een applicatie, die de slots herplant op basis van realtimedata, fikse tijdswinsten geboekt kunnen worden. “Het is nu aan de sector om verder aan de slag te gaan met de applicatie”, aldus Hintjens.

Onder meer H.Essers, Ninatrans, Transport Wybo, Coca-Cola en Colruyt werkten mee aan het onderzoek.

Yannick De Spiegeleir