Kloosterboer overgenomen door Amerikaanse collega

Nieuws, Logistiek
Adrie Boxmeer
Jack Kloosterboer verkoopt bedrijf aan Amerikaanse concurrent
Jack Kloosterboer verkoopt bedrijf aan Amerikaanse concurrent © Adrie Boxmeer

Het Amerikaanse Lineage Logistics neemt het Nederlandse koel- en vrieshuizenbedrijf Kloosterboer over. De overnameprijs is niet bekendgemaakt, maar de waarde van Kloosterboer wordt geschat op 1 miljard euro.

Lineage Logistics is wereldmarktleider op het gebied van koel- en vrieshuizen met 350 koel- en vrieshuizen in 16 landen. Familiebedrijf Kloosterboer is in handen van vier broers en houdt zich bezig met het vervoer en de opslag van gekoelde en bevroren etenswaren zoals fruit, vis en diepvriesfriet en het mengen van vruchtensappen. Het bedrijf heeft elf vestigingen in Nederland (onder meer het hoofdkantoor in Rotterdam en een grote vestiging in Vlissingen), Duitsland, Frankrijk, Canada en Zuid-Afrika en telt negenhonderd werknemers. De onderneming had in 2019 een bedrijfsresultaat van bijna 8 miljoen euro op een omzet van ruim 185 miljoen euro.

Veel kapitaal

De reden van de verkoop is de bijzonder kapitaalintensieve sector. “Alles draait om de juiste schaal. Als je verder wil groeien, moet je gewoon groot zijn en veel kapitaal hebben”, aldus een woordvoerder van Kloosterboer. Zo financierde de familie de afgelopen jaren uit eigen zak zo’n 20 miljoen euro voor de bouw van een volautomatische overslag van Chiquita-bananen in Vlissingen. Sinds 2019 slaat Chiquita daar alle bananen voor Noordwest-Europa vanuit Zuid-Amerika over.  

Monumentale stap

In een persbericht dinsdagavond zegt Mike McClendon, President of International Operations & EVP van Network Optimization bij Lineage: ‘”De overname van Kloosterboer markeert een monumentale stap om ’s werelds meest dynamische temperatuurgecontroleerde logistieke bedrijf te worden dat klanten in verschillende landen over de hele wereld klanten kan bedienen. Kloosterboer is met zijn state-of-the-art, strategisch gelegen facilitaire netwerk een perfecte aanvulling.”

“We kennen Lineage al sinds 2014 en zijn ervan overtuigd dat het de juiste partner is om te helpen de behoeften van onze klanten te bedienen en de groei van ons bedrijf te versnellen”, zegt de familie Kloosterboer in hetzelfde persbericht. “We zijn enthousiast over een mooie toekomst vol kansen voor ons team.”

Overname

Kloosterboer was de afgelopen jaren gegroeid door zelf diverse overnames te doen. Zo werd eerder deze maand nog de Duitse expediteur Columbus overgenomen. In een interview met Flows in juli vorig jaar antwoordde CEO Jack Kloosterboer op de vraag of het bedrijf ambities had om in de haven van Antwerpen bedrijven over te nemen: “Het is onmogelijk om alle markten te bedienen. Je kunt nooit al je buren kopen.”

Adrie Boxmeer