Tram stopt vanaf 8 december aan Antwerps Havenhuis

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

De tramhalte ‘Havenhuis’ maakt deel uit van een reeks nieuwe haltes die de noordkant van de stad en de wijk Eilandje beter moeten ontsluiten per tram. Zo komen er ook haltes bij de Cadix- en Londenstraat, de Noorderplaats en de Paardenmarkt, en dichter bij het centrum en Centraal Station: Rooseveltplaats en Opera. Het weekend van 7 en 8 december wordt uitgeroepen tot feestweekend. 

Hoe die feestelijke opening bij het Havenhuis wordt ingekleed, moet nog worden bekeken, maar bij het Havenbedrijf zijn ze wel blij met de nieuwe halte. “Het brengt de stad en de haven weer dichter bij elkaar”, zegt woordvoerster Nathalie Van Impe. 

Tram 24 richting Havenhuis

De nieuwe haltes gaan gepaard met de inhuldiging van twee nieuwe tramlijnen: tram 1, die vanaf het Zuid via de Leien naar de Havanasite in de noordelijke wijk Luchtbal rijdt, en tram 24, waarvan het traject wordt aangepast zodat je vanaf nu vanuit het Centraal Station rechtstreeks naar het Havenhuis kunt sporen. 

De bouwwerken aan de autotunnels bij het Operaplein zullen eind dit jaar klaar zijn. In het voorjaar 2020 worden de verschillende systemen die instaan voor de veiligheid en exploitatie van de tunnel systematisch getest en in gebruik genomen, en wordt de ondergrondse parking verder afgewerkt. De tunnels, de autoparking en de fietsparking gaan samen effectief open in april 2020. De autoparking zal plaats bieden aan 340 wagens, in de fietsenstalling is er plaats voor 400 fietsen.

Michiel Leen