Zeebrugs digitaal platform RX/Seaport anticipeert op Boris Johnson

Nieuws, Logistiek
Roel Jacobus

“Als we de woorden van de Boris Johnson lezen dan zijn de Britten vastbesloten om op Halloween uit de Europese Unie te stappen desnoods zonder akkoord. Daarom moeten we extra alert zijn om met ons digitaal platform RX/Seaport een passend antwoord te bieden op de nieuwe douaneverplichtingen”, zegt Marc Adriansens (rechts op de foto), de voorzitter van de vereniging van Zeebrugse private havenondernemingen Apzi-Voka en ook voorzitter van het digitaal platform RX/Seaport, een gezamenlijk initiatief met het havenbestuur MBZ.

“Wij stonden tegen de eerste brexitdatum eind maart al klaar met twee operationele modules om de bedrijven aan beide zijden van het Kanaal te helpen met een vlotte administratieve verwerking van import- en export. Een tweede en nieuw element sinds juli is het visiedocument van de Belgische douane. Daarin stelt ze voor om het aantal connecties met communitysystemen te beperken tot RX/SeaPort, NxtPort, BRUcloud, en het platform in Bierset. Daarom beslisten we nu om RX/Seaport in versneld tempo uit te breiden met een aantal douanediensten.”

Extra douanediensten

Naast de huidige functionaliteiten Wizard (informatie) en E-balie (vooraanmelding douanegegevens), komen er volgende digitale diensten bij: arrival at exit, exportmanifest, importmanifest (CUSCAR), entry summary declaration (ENS), exit summary declaration (EXS), algemene scheepsgegevens (CUSREP), exit confirmation, NCTS/transit rapportage, Visigip (soepele inspectie in de grensinspectiepost), container customs release message (CRRM), roro customs release message (RCRM), ontsluiting CUSCAR-info, FAVV-connectie, ontsluiting aangiftegegevens en verlegging van ruimte tijdelijke opslag (RTO).

Een aantal van deze diensten worden zelf ontwikkeld, een aantal worden in samenwerking met andere digitale platformen geïntegreerd. Voor deze dikke boterham is het alle hens aan dek. “Onder leiding van extern projectmanager Joan Bremers, die sinds een jaar instaat voor de IT-ontwikkeling, werkt een team van externe programmeurs momenteel zowat voltijds voor ons. Tegen oktober zouden we alles moeten rondkrijgen.”

Verschuiving naar onbegeleide vracht

“Indien nodig, zijn we als havenbestuur bereid om de investeringen in RX/Seaport nog te verhogen”, zegt Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van het havenbestuur MBZ (tweede van rechts op de foto). “We stonden al tijdig klaar voor onze eerste focus, met name de aangekondigde brexit in het voorjaar. Nu willen we de extra douanediensten aanbieden tegen de nieuwe brexitdatum. Dat zal nodig zijn want we verwachten op 31 oktober een brexit zonder akkoord.”

Interessant voor Zeebrugge is dat Boris Johnson ook een einde wil maken aan het vrij verkeer van personen. “Dit kan een verdere verschuiving van begeleide naar onbegeleide vracht teweegbrengen. Voor deze transportmodus bouwde Zeebrugge een sterke positie op en biedt RX/Seaport een handig platform.”

Voordeel voor bedrijven

Tot de coöperatieve vennootschap RX/Seaport traden begin dit jaar ook de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) toe.

“Vandaag zijn al een 25-tal bedrijven uit alle takken van de logistieke ketting aangesloten maar dat kan nog beter, zeker gezien de Douane de exclusiviteit van ons platform verkiest voor alle digitale formaliteiten in Zeebrugge. Daarom geven we de bedrijven nog de kans om tot 31 augustus voordelig aan te sluiten als ‘early believer’. In het coöperatief aandeelhouderschap zit de EDI-opzetkost (electronic data interchange) vervat en je wordt uitgenodigd voor de maandelijkse bijeenkomst van de klankbordgroep, waar ook de Douane aanwezig is”, aldus Adriansens.

Roel Jacobus