Geen Waterbus naar Temse en Bornem: “Stilte rond proefproject”

Nieuws, Logistiek
Michiel Leen

Het onderzoek van UA-Masterstudent Emiel Van Driessche brengt de voorkeuren van de Waterbusgebruikers in kaart. In de marge van dat onderzoek kwam aan het licht dat veel gebruikers graag een halte in Temse of Bornem zouden zien. Zuidelijker dan de huidige eindhalte in Hemiksem komt de service voorlopig niet. “Die gemeenten liggen buiten onze scope”, zegt woordvoerder Reinhard Byl van het Havenbedrijf Antwerpen. “Als de betrokken gemeenten zelf een investering willen doen in de noodzakelijke infrastructuur, willen wij wel ondersteuning bieden waar het kan. Maar van een financiële tussenkomst is geen sprake.” 

Proefproject 

Temses burgemeester Luc De Ryck (CD&V) is evenwel formeel: normaal gezien had in juli een proefproject moeten starten in samenwerking met de rederij Aqualiner, die de Waterbussen uitbaat. “Het onderzoek liep, maar een officiële conclusie hebben we nooit gekregen”, zegt De Ryck. “We proberen al weken om hen te bereiken. Uiteraard blijven wij, net als de gemeente Bornem, vragende partij voor een halte van de Waterbus. We zijn ons in Temse ook bewust van de inspanningen die nodig zullen zijn qua infrastructuur. Maar dan moet men ons wel laten weten wat er van ons wordt verwacht. Hoe kunnen we anders nagaan wat haalbaar is?”

Bij rederij Aqualiner was vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar. 

Vrijetijdsverkeer

Uit het onderzoek van masterstudent Van Driessche blijkt dat de Waterbus ook tijdens de week veel vrijetijdsverkeer voor haar rekening neemt: zo’n 40%. Voor- en natransporten verlopen vaak duurzaam, te voet of per fiets. De haltes Steenplein en Kallosluis zijn het meest in trek bij pendelaars, in het weekend zijn dat Hemiksem en Kruibeke. Wat de populariteit bij jongeren betreft, kan het nog wel beter, blijkt uit Van Driessches enquête. 

Michiel Leen