“Mory, c’est fini”

Nieuws, Logistiek
Stefan Verberckmoes

De handelsrechtbank van Bobigny heeft gisteren de knoop doorgehakt : MoryGlobal dat sinds 11 februari onder gerechtelijk bewind stond, wordt definitief failliet verklaard en geliquideerd. De curator heeft geen enkel interessant overnamebod gekregen. Het belangrijkste bod van Transports Malherbe dat enkel betrekking had tot de logistiek- en expeditieactiviteiten en waardoor slechts 141 van de overgebleven 2.150 jobs hadden kunnen gered worden, werd vrijdag nog ingetrokken.

MoryGlobal, dat een jaar geleden was ontstaan uit een doorstart van Mory Ducros , heeft het dus niet gehaald. Een sociaal bloedbad – meer dan 5.000 jobs in twee tijden – heeft zich voltrokken.

Gedoemd

Volgens Yves Fargues, voorzitter van TLF (en bij zijn vroegere werkgever, Gefco, ook actief geweest op de stukgoedmarkt), was de doorstart gedoemd om te mislukken. MoryGlobal had, door de schaal van de operaties noodgedwongen te verminderen, zijn omzet structureel zien dalen, wat de verliezen alleen maar konden doen groeien.

“Daarenboven is de overcapaciteit op de Franse stukgoedmarkt structureel, waardoor de prijzen blijven dalen. De bedrijven moeten echter blijven investeren in een beter dienstverlening en in steeds performantere IT-systemen voor het tracen van de zendingen, waardoor de vaste kosten uit de pan rijzen. Daarom moeten ze proberen om de volumes te vergroten door de prijzen te verlagen. In Frankrijk is een situatie ontstaan dat een premium dienstverlening wordt aangeboden aan low cost-tarieven”, verklaarde Fargues aan Les Echos.

“In dergelijke omstandigheden is het voor kwetsbare bedrijven, zoals MoryGlobal, bijzonder moeilijk om het hoofd boven water te houden,” aldus de TLF-voorzitter.

Goed nieuws

Voor de concurrenten is de verdwijning van MoryGlobal goed nieuws. Zij hopen dat de tarieven zich enigszins zullen kunnen herstellen. Ook zullen ze proberen om bepaalde agentschappen en ander materieel voor een habbekrats van de curator te kunnen overnemen.

De werknemers van hun kant proberen nu dezelfde ontslagvoorwaarden te verkrijgen als hun ex-collega’s een jaar geleden. De jongste dagen hebben ze meermaals blokkades opgeworpen en het is waarschijnlijk dat ze die acties overal in Frankrijk zullen verderzetten.