Telex: toer Zeebrugge, Wilhelmsen, ASL, binnenvaart, containers vlees

Nieuws, Douane
Julie Desmet

De eerste container met Belgisch varkensvlees is na drie jaar naar Zuid-Korea vertrokken, ASL Aviation en Universal Hydrogen ondertekenden een intentieverklaring en Wallenius Wilhelmsen vervoerde in 2021 al meer dan 100.000 elektrische voertuigen.

VARKENSVLEES – 

Na een tussenpauze van drie jaar, toen de Afrikaanse varkenspest in België opdook, is de eerste container met Belgisch varkensvlees naar Zuid-Korea vertrokken. Belgisch varkensvlees werd al in 2020 veilig verklaard maar het heropenen van de internationale markten is een werk van lange adem. Het Voedselagentschap slaagde erin van 21 van de geblokkeerde landen te openen, maar op onder meer de belangrijke markten China en Australië is het nog wachten. Zuid-Korea was in 2017 goed voor 23% van de Belgische uitvoer van varkensvlees buiten de EU. (RJ)

WALLENIUS WILHELMSEN – 

Rorogroep Wallenius Wilhelmsen transporteerde dit jaar wereldwijd al meer dan 100.000 elektrische voertuigen. Deze mijlpaal markeert de sterke toename van elektrische wagens, trucks, bestelwagens en bussen, zowel van de gevestigde, traditionele autoconstructeurs als van specifiek elektrische nieuwe merken. In de grootste autohaven ter wereld Zeebrugge heeft de Scandinavische groep Wallenius Wilhelmsen zijn grootste terminal. (RJ)

BIODIESEL BINNENVAART – 

De verplichte bijmenging van biodiesel voor de binnenvaart vanaf 2022 in Nederland is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Eerder dit jaar was uit een onderzoek van het Nederlandse Panteia al gebleken dat het bijmengen van biodiesel voor een extra kost voor de binnenvaart zou zorgen. Daardoor zou er bunkertoerisme naar België en Duitsland kunnen ontstaan. Daarnaast vreesde de binnenvaartsector voor schadelijke effecten van het bijmengen op de motoren. Volgens sommige binnenvaartorganisaties zou de biodiesel op basis van gebruikte frituurolie zorgen voor verstopte filters en beschadiging aan de motoren. Omdat er over de risico’s nog te weinig bekend is, heeft de bevoegde minister Barbara Visser nu toch beslist om de verplichte bijmenging uit te stellen. Een onderzoek moet de effecten van het bijmengen van biodiesel nu in kaart brengen. (KH)

ASL AVIATION –

Luchtvaartmaatschappij ASL Aviation en Universal Hydrogen, het bedrijf dat de luchtvaart koolstofvrij wil maken door toepassing van waterstof als universele brandstof, ondertekenden een intentieverklaring. De luchtvaartmaatschappij zal tien conversiekits van Universal Hydrogen kopen voor haar vloot van turbopropvliegtuigen, die ingezet worden op diensten in Europa. “ASL wil pionier zijn in de introductie van nieuwe emissiereducerende technologie en waterstof speelt daarin een belangrijke rol”, zegt Dave Andrew, CEO ASL Aviation Holdings. (MDV)

AMBASSADEURS – 

Naar traditionele gewoonte, ontving het havenbestuur van Zeebrugge een groep buitenlandse ambassadeurs in België voor een kennismaking. Na een toer met gids doorheen de haven, werden de diplomaten door CEO Tom Hautekiet in het ABC-gebouw verwelkomd en toegesproken. (RJ)