Kandidaat NextGen District: Biondoil (deel 3)

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Biondoil
Biondoil © Biondoil

Port of Antwerp maakte recent de eerste bedrijven bekend die hun intrek nemen in het NextGen District, de bedrijvenzone voor duurzame en circulaire activiteiten in de Antwerpse haven. Vandaag over: Biondoil, specialist in biobrandstoffen.

Het Nederlandse Biondoil specialiseert zich in de ontwikkeling van de productie van duurzame chemicaliën en geavanceerde biobrandstoffen. Het bedrijf werd in 2013 opgericht en Biondoil is een toonaangevende projectontwikkelaar voor de bouw en exploitatie van bio-based raffinaderijen die groene chemicaliën en geavanceerde biobrandstoffen voor de automobiel- en luchtvaartmarkt produceren.

In Antwerpen wil Biondoil vooral biochemische producten produceren. In Nederland wil het bedrijf op termijn een raffinaderij bouwen voor de productie van biobrandstoffen. “We voorzien de gevestigde (fossiele) industrie met de producten die ze nodig hebben om hun productmix structureel te verduurzamen”, zo klinkt het.

Tweede generatie

Als grondstof opteert Biondoil voor biomassa van de tweede generatie. Concreet: niet-gebruikte bestanddelen van hout dat afkomstig is uit de duurzame bomenkap, die volgens een eigen procédé worden omgezet in nieuwe producten zoals 1,4 butaandiol (een oplosmiddel), furfural en azijnzuur . Het gaat dus niet om biomassa die ook als voedsel zou kunnen dienen, daarin sterk ondersteund door de EU. 

Raffinaderij

In Antwerpen wil Biondoil een raffinaderij bouwen, zijn eerste, voor het ontwikkelen van  biochemicaliën. “We waren al vroeg overtuigd van het potentieel van de locatie op het Next Gen-district”, zegt cfo Jos Kraaijeveld. “De roep om verduurzaming bij producenten en afnemers klinkt steeds luider. Ook grote spelers uit de chemische industrie zetten nu meer dan ooit in op duurzame grondstoffen. De steun voor dergelijke initiatieven vanuit het relancebeleid van de Europese Commissie is een extra steun in de rug.” 

Antwerpen biedt het bedrijf ook de kans om samenwerkingen op te zetten voor onder andere de logistieke ondersteuning voor de aanvoer van de grondstoffen (die onder andere uit de VS en Australië, maar ook Nederland en Duitsland afkomstig kunnen zijn) en de tankopslag van de afgewerkte producten. Als alles volgens plan verloopt is Biondoil in 2025 actief in Antwerpen en stelt het een honderdtal medewerkers te werk. 

Later wil Biondoil ook in Nederland een raffinaderij uitbouwen, waar de nadruk ligt op de productie van biobrandstoffen. In Nederland kan Biondoil bogen op partnerships met onder andere de haven van Amsterdam en Rotterdam, en met chemieconcern DSM. 

Port of Antwerp maakte begin juni de eerste vier namen bekend voor de invulling van het Next Gen District. We hadden ook die vierde speler, energiebedrijf Novali, graag in detail aan u voorgesteld. Het bedrijf wenste evenwel niet in te gaan op onze vragen om toelichting bij zijn Antwerpse plannen. 

Michiel Leen