Digitaal platform RX/SeaPort Zeebrugge nadert ‘single input data’

Nieuws, Douane
Roel Jacobus
Wim Fossaert
Wim Fossaert © RJ

Het digitaal platform van Zeebrugge RX/SeaPort zet een stap verder in de richting van ‘single input data’ op een uniforme manier. De nieuwste toevoeging – intussen al de twaalfde tool – is het raadplegen van afschrijfgegevens voor import.

Aan het digitaal platform RX/SeaPort werd op 1 juli een nieuwe tool toegevoegd. “Het betreft het raadplegen van afschrijfgegevens voor import”, vertelt commercieel directeur Wim Fossaert. “Naast de tools voor het insturen van de MRN’s (Movement Reference Number of douaneregistratienummer) is dit officieel onze twaalfde tool die live gaat. Die houdt een enorme tijdsbesparing in voor de douaneagenten die de inklaringen moeten doen. Het is ook een grote troef dat het voor alle partijen om een uniforme manier van werken gaat, onafhankelijk van de rederij waarmee de goederen Zeebrugge binnenkomen.”

De nieuwe tool is zowel te raadplegen via EDI (Electronic Data Interchange) als via het webportal voor alle gebruikers van RX/SeaPort. “We bevelen sterk de EDI-verbinding aan om manuele input te besparen. Het is een verdere stap naar onze ‘single input’. De volgende ontwikkelingen gaan onverminderd door.”

Brexithinder vermeden

RX/SeaPort is het platform voor vereenvoudiging en digitalisering van het administratief proces bij het goederenvervoer via Zeebrugge. Via één unieke en veilige verbinding kunnen alle actoren in de logistieke keten data en informatie uitwisselen. De eerste tools om de administratieve flows in de logistieke keten te begeleiden, werden vanaf 2019 in gebruik genomen. Niet toevallig waren die gericht op de aankomende brexit met de ‘export wizard’ en ‘import wizard’. Grotendeels dankzij de ‘green light check’ van RX/SeaPort bleef hinder in Zeebrugge uit bij de effectieve start van de brexit op nieuwjaar 2021.

RX/SeaPort werd opgericht door het havenbestuur MBZ en de vereniging van private ondernemingen Apzi-Voka. Zij kregen versterking van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Daarbij evolueerde RX/SeaPort naar een coöperatieve vennootschap van spelers uit alle takken van de logistieke keten.

Roel Jacobus