Douane voert actie op Brussels Airport

Nieuws, Douane
Melanie De Vrieze
Gemeenschappelijk vakbondsfront voert actie op Brussels Airport
Gemeenschappelijk vakbondsfront voert actie op Brussels Airport © Belga image / Benoit Doppagne

In de luchthaven van Zaventem ging de douane woensdagochtend over tot stiptheidsacties. De douane controleerde zowel passagiers- als vrachtvluchten. Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront ondervonden COVID-19-gerelateerde vrachten geen hinder. 

De douane kondigde vorige week stiptheidsacties aan, als de regering niet voor extra aanwervingen zou zorgen. Het personeelstekort, de extra opdrachten en het gebrek aan respect zijn de belangrijkste redenen voor de wekelijkse 24 urenactie.   

Impact op vrachtvluchten

Het gemeenschappelijk vakbondsfront ACOD-ACV-VSOA liet weten dat ze tijdens het overleg met de regering nog geen toezeggingen kreeg. Daarom vond woensdagochtend de eerste actie plaats op de luchthaven van Zaventem. Zowel vrachtvluchten als passagiersvluchten werden extra grondg gecontroleerd. De douane liet aan Air Cargo Belgium weten dat er geen impact zal zijn op de in- en uitvoer van COVID-19 vaccins en mondmaskers. 

Personeelstekort

“Met de stiptheidsactie willen de vakbonden een signaal geven dat het niet zo niet meer verder kan voor de douane”, legde Luc Martony uit tijdens een persmoment. De douane moet steeds meer opdrachten uitvoeren. Naast hun basisopdrachten krijgen de douanebeambten nieuwe taken (brexit) en worden ze sinds de aanslagen in Parijs vaak opgevorderd in de strijd tegen het terrorisme, grenscontroles tijdens lockdowns en bijstand aan de politie. De vakbonden klagen ook het personeelstekort aan, dat leidt tot de sluiting van cruciale diensten en de afschaffing van talrijke controles, waardoor de deur wijd openstaat voor fraude.

Ze ervaren ook weinig respect voor de douanebeambten. Hun arbeidsomstandigheden verslechteren door steeds minder collega’s, minder apparatuur, sluiting van dienstenn en overladen werkroosters. Ze eisen daarom extra aanwervingen, een werkplanning die de douaniers respecteert en prioriteit voor eerstelijnspersoneel bij de vaccinatie tegen COVID-19. 

Melanie De Vrieze