Bouwbedrijf AC Materials naar Kluizendok voor meer transport via water

Nieuws, Douane
Yannick De Spiegeleir
AC Materials Kluizendok Gent
AC Materials Kluizendok Gent © AC Materials

Om meer in te zetten op multimodaal vervoer verhuist circulair bouwbedrijf AC Materials haar Gentse activiteiten naar het Kluizendok. Samen met moederholding Square Group investeert AC Materials daar 8 miljoen euro in een recyclagecentrum.

AC Materials telt momenteel twee sites in het Gentse: in Wondelgem en Desteldonk. In Wondelgem moet de vestiging sowieso plaats ruimen voor een nieuwe verkeerswisselaar aan de R4. AC Materials besliste om die twee sites samen te brengen op een nieuwe locatie van 15 hectare groot aan het Kluizendok in Gent. Het bedrijf wil er tegen het najaar van 2021 actief zijn.

Watergebonden transport

AC Materials investeert daar in totaal 8 miljoen euro in een nieuw recyclagecentrum waar het beton-, asfalt- en baksteenpuin zal breken en recycleren voor hergebruik als beton. Daarnaast zal het er ook grond opslaan en verwerken. Door zich aan het Kluizendok te vestigen, wil AC Materials extra inzetten op watergebonden transport en blijft het via de R4 vlot bereikbaar.

“We zetten momenteel al in op multimodaal transport via de kaai op onze site in Wondelgem, maar we zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst nog meer aan- en afvoer via het water zal verlopen en dat we ook nieuwe stromen kunnen aantrekken door onze ligging in North Sea Port Gent”, schetst Johan Baeten, managing director van AC Materials.

De uitgestrekte oppervlakte van 15 hectare moet AC Materials ook de mogelijkheid bieden om meer toegevoegde waarde toe te voegen aan de recyclagestromen die het inzamelt en verwerkt.

De fusiehaven is een belangrijke hub voor recyclageactiviteiten, zowel voor het verwerken van producten als voor hergebruik, met AC Materials als leverancier van grondstoffen voor betoncentrales en aannemers.

Yannick De Spiegeleir