FORWARD Belgium opent meldpunt verdachte zendingen

Nieuws, Douane
Michiel Leen
Olivier Schoenmaeckers
Olivier Schoenmaeckers © Bart Timperman

Expediteursorganisatie FORWARD Belgium biedt leden voortaan de mogelijkheid om verdachte zendingen aan elkaar te melden. FORWARD wil door informatiedeling voorkomen dat malafide bedrijven gaan ‘shoppen’ tot ze een nietsvermoedende expediteur vinden.

Het nieuwe meldpunt moet worden opgevat als een aanvulling bij het meldpunt ‘Onze haven drugsvrij‘ van de Antwerpse havengemeenschap. “Onze leden worden regelmatig geconfronteerd met verdachte zendingen”, zegt FORWARD-directeur Olivier Schoenmaeckers. “Het kan dan gaan over drugs, maar ook namaak of verkeerd gewaardeerde goederen. We merken dat malafide ondernemers vaak ‘shoppen’ tot ze een expediteur vinden die hun lading wil aannemen. Door in een gesloten netwerk informatie te delen, kunnen onze leden elkaar waarschuwen voor verdachte klussen. Het vergt vaak wat ervaring om een verdachte zending op te merken. Op deze manier kan de expertise vlot worden gedeeld.”

Privacy

De informatie wordt niet gedeeld met externe partijen. Met het meldpunt moeten bedrijven in de eerste plaats een betere interne risicoanalyse kunnen maken van een klant en/of zending. De naam van een mogelijke verdachte partij wordt, omwille van privacyredenen, niet rondgestuurd in het netwerk. De omschrijving van de verdachte zending en de opgegeven paramaters moeten voldoende nuttig inzicht verschaffen.

In een eerste fase wordt gewerkt met een invulbare pdf die dan gestuurd wordt naar het meldpunt. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich melden met een mailtje aan het secretariaat van FORWARD Belgium, met opgave van firmanaam en een contactpersoon. 

Michiel Leen