Levende legende Arthur Ziegler geeft fakkel door

Arthur Ziegler, een levende legende op de transport- en logistiekscene in België, trekt zich terug uit de gelijknamige groep. Zijn zoon Alain wordt voorzitter van de groep en zijn kleindochter, Diane Govaerts, algemeen directeur.

Ondanks zijn grote leeftijd – hij is inmiddels 96 geworden – bleef Arthur Ziegler tot nu actief binnen de groep. Maar liefst 74 jaar lang werkte hij in het familiebedrijf dat zijn vader Arthur in 1908 heeft opgericht. Onder andere onder zijn impuls groeide Ziegler Groep uit tot een wereldwijde speler met meer dan 120 vestigingen in 14 landen.

De facto had Arthur Ziegler zich twee jaar geleden teruggetrokken uit het dagelijks bestuur van de groep (deze foto is toen getrokken) en nam zijn zoon Alain – de derde generatie – de meeste van zijn taken over. Een paar maanden voordien had zijn kleindochter Diane Govaerts de groep vervoegd. Zij behaalde aan de Solvay Business School een master als ingenieur Business Finance en volgde daarna nog een opleiding Business Analyst Finance International (CFA) en een MBO KMO. Zij werkte zeven jaar bij de Bank Degroof voor ze tot het familiebedrijf toetrad.

Naast de ondernemingen binnen de Ziegler Group, bezit de familie ook een aantal welbekende bedrijven die vooral actief zijn in wegvervoerexpeditie, zoals Intertrans, Universal Express en Carga. Deze onderdelen van de groep zijn steeds als aparte entiteiten en merken blijven werken. Voor Arthur Ziegler was het vooral een middel om, afhankelijk van de goederenstromen, in het buitenland met verschillende agenten te kunnen samenwerken.

Groei houdt aan

Ondanks een zeer grote discretie en een stoffig imago, is Ziegler Group ook de jongste jaren blijven groeien. In 2013 ging Ziegler Logistics in China en Hong-Kong van start en twee jaar geleden werd in het Verenigd Koninkrijk Phoenix Freight International overgenomen. Ook in België werd fors geïnvesteerd, onder andere in een nieuwe operationele zetel in Brussel – Canal Logistics – en in een uitbreiding van de crossdock- en opslaginstallaties in Gent. Daarnaast werd ook meer de focus gelegd op lucht- en zeevracht, die nu 25% van de totale activiteiten uitmaken.

De omzet van de groep is dit jaar met 5% gestegen tegenover 2016, maar een cijfer wordt niet gegeven. Deze zou volgens ramingen ongeveer 1,3 miljard euro bedragen, maar het is niet duidelijk of dit cijfer enkel betrekking heeft tot de Ziegler Groep zelf of tot alle bedrijven van de familie.

Philippe Van Dooren