Genieten van zeezicht in Vlissings hotel ‘Belgische Loodsensociëteit’

Reportage, Varia
Jan-Kees Verschuure
Brigiet van De Belgische Loodsensociëteit kijkt uit over de Westerschelde.
Brigiet van De Belgische Loodsensociëteit kijkt uit over de Westerschelde. © Jan-Kees Verschuure

In 1884 stichtten de toenmalige Belgische loodsen een vereniging om een gebouw op te trekken op de pas aangelegde boulevard in Vlissingen, ter bevordering van het sociaal verkeer. Dat gebouw, ‘De Belgische Loodsensociëteit’, bestaat nog altijd en wel als hotel-restaurant. Het heeft een prachtig zicht op de Westerscheldemonding.

Het loodswezen in de Westerscheldemonding kende na 1839 een lange concurrentiestrijd tussen de Belgische en Nederlandse loodsen. Sinds WO II wordt in goede samenwerking een loodsdienst uitgevoerd.

De Belgische en Nederlandse loodsen staan sindsdien gezamenlijk in voor het scheepvaartverkeer van en naar de Vlaamse havens gelegen aan de Schelde. Een kleine driekwart van de loodsactiviteiten in de Westerschelde wordt uitgevoerd door de Belgische loodsen.

Altijd wat te zien

De genoemde vereniging kreeg de naam Belgische Loodsensociëteit Unie, en in het huidige hotel-restaurant zijn de loodsen nog dagelijks te vinden. Het aan- en afvaren van de loodsboten van en naar de Vlissingse binnenhaven is goed te zien vanuit het restaurant en de hotelkamers.

Sinds 2014 zijn Brigiet en partner Dennis de uitbaters. Een team van in totaal twintig man verzekert de dienst. Op de locatie is altijd wat te zien: passerende scheepvaart, flanerende toeristen en het Vlissingse strandleven. Je kunt er in een ontspannen sfeer eten, drinken en overnachten.

Uitzicht vanuit het restaurant

Blijvend verbonden

Het bijzondere verhaal van de Belgische loodsen is blijvend verbonden aan het beschermde stadsgezicht. Het pand, daterend uit de 19e eeuw maar door bombardementen grotendeels 20e eeuws, is nog steeds eigendom van de ‘Unie’. De bar is 24 uur toegankelijk, zelfs een ontbijt in de kleine uurtjes behoort tot de mogelijkheden.

Tegelijkertijd is ‘De Belgische Loodsensociëteit’ een drukbezocht familiehotel met reguliere inchecktijden, en kamers met zee- en stadszicht. Beide functies gaan goed samen, zegt Brigiet. “De nachtmanager staat tegelijkertijd in voor het ontbijt. Vers brood bakken doen we sowieso. Helaas moeten we ons, net als elke andere horecagelegenheid, voor gasten van buitenaf aan de horecawetgeving houden en dus sluiten we voor hen tussen middernacht en 8.00 uur.”

Bijzonder bestaan

De Belgische loodsen hebben een eigen pand om te overnachten. “Zij werken goed samen met de Nederlandse collega’s – vanuit het binnenhaventje op enkele minuten lopen. Buiten de diensten om hebben beide loodsengroepen een eigen sociëteit. De Nederlandse loodsen zitten hiernaast in een eigen, besloten ruimte.”

“Wij proberen het verhaal van het gebouw en het gebruik altijd te vertellen aan de gasten, bijvoorbeeld bij het ontbijt”, vervolgt Brigiet, die houdt van het horecaleven. “Wij zijn het hele jaar door open, in principe altijd. Het is een bijzonder bestaan, werk en privé lopen vaak door elkaar heen.”

Maritieme sfeer

De maritieme sfeer is voelbaar in het gebouw, waarvan het restaurant en terras zijn uitgerust met een weids uitzicht over de kolkende Westerschelde en de vaak vlak onder de kust passerende schepen. “Dankzij de nisjes op het terras kan je tot ver in het najaar buiten zitten. Dat doen de mensen het liefst.”

Ook de kaart verraadt een Belgische achtergrond: gerechten van een keuken die goed bekendstaat, een uitgebreid aanbod aan Belgische kwaliteitsbieren, het kan ook bijna niet anders. “Wij zijn zelfs verplicht Belgisch pils te tappen”, lacht Brigiet.

Rustig verblijf

De bijzondere dubbelfunctie heeft nog meer voordelen, bijvoorbeeld voor zakelijke gasten. “Bij Damen Shipyards draaien ze net als de loodsen onregelmatige diensten. Wel, die werknemers kunnen ook bij ons terecht. Wij zijn voor iedereen toegankelijk.” Ook bij toeristen is het hotel erg populair. “We merken dat de meeste gasten op zoek zijn naar een rustig verblijf.”

Medio juli (op het moment van ons gesprek) zijn alle kamers van ‘De Belgische Loodsensociëteit’ bezet. Heeft het nog zin te boeken voor de zomer? “Het beste is eens te proberen voor een zondag of maandag, maar je kunt natuurlijk altijd langskomen voor een hapje en een drankje.”

Genieten van zeezicht in Vlissings hotel ‘Belgische Loodsensociëteit’ – Flows

Genieten van zeezicht in Vlissings hotel ‘Belgische Loodsensociëteit’

Reportage, Varia
Jan-Kees Verschuure
Brigiet van De Belgische Loodsensociëteit kijkt uit over de Westerschelde.
Brigiet van De Belgische Loodsensociëteit kijkt uit over de Westerschelde. © Jan-Kees Verschuure

In 1884 stichtten de toenmalige Belgische loodsen een vereniging om een gebouw op te trekken op de pas aangelegde boulevard in Vlissingen, ter bevordering van het sociaal verkeer. Dat gebouw, ‘De Belgische Loodsensociëteit’, bestaat nog altijd en wel als hotel-restaurant. Het heeft een prachtig zicht op de Westerscheldemonding.

Het loodswezen in de Westerscheldemonding kende na 1839 een lange concurrentiestrijd tussen de Belgische en Nederlandse loodsen. Sinds WO II wordt in goede samenwerking een loodsdienst uitgevoerd.

De Belgische en Nederlandse loodsen staan sindsdien gezamenlijk in voor het scheepvaartverkeer van en naar de Vlaamse havens gelegen aan de Schelde. Een kleine driekwart van de loodsactiviteiten in de Westerschelde wordt uitgevoerd door de Belgische loodsen.

Altijd wat te zien

De genoemde vereniging kreeg de naam Belgische Loodsensociëteit Unie, en in het huidige hotel-restaurant zijn de loodsen nog dagelijks te vinden. Het aan- en afvaren van de loodsboten van en naar de Vlissingse binnenhaven is goed te zien vanuit het restaurant en de hotelkamers.

Sinds 2014 zijn Brigiet en partner Dennis de uitbaters. Een team van in totaal twintig man verzekert de dienst. Op de locatie is altijd wat te zien: passerende scheepvaart, flanerende toeristen en het Vlissingse strandleven. Je kunt er in een ontspannen sfeer eten, drinken en overnachten.

Uitzicht vanuit het restaurant

Blijvend verbonden

Het bijzondere verhaal van de Belgische loodsen is blijvend verbonden aan het beschermde stadsgezicht. Het pand, daterend uit de 19e eeuw maar door bombardementen grotendeels 20e eeuws, is nog steeds eigendom van de ‘Unie’. De bar is 24 uur toegankelijk, zelfs een ontbijt in de kleine uurtjes behoort tot de mogelijkheden.

Tegelijkertijd is ‘De Belgische Loodsensociëteit’ een drukbezocht familiehotel met reguliere inchecktijden, en kamers met zee- en stadszicht. Beide functies gaan goed samen, zegt Brigiet. “De nachtmanager staat tegelijkertijd in voor het ontbijt. Vers brood bakken doen we sowieso. Helaas moeten we ons, net als elke andere horecagelegenheid, voor gasten van buitenaf aan de horecawetgeving houden en dus sluiten we voor hen tussen middernacht en 8.00 uur.”

Bijzonder bestaan

De Belgische loodsen hebben een eigen pand om te overnachten. “Zij werken goed samen met de Nederlandse collega’s – vanuit het binnenhaventje op enkele minuten lopen. Buiten de diensten om hebben beide loodsengroepen een eigen sociëteit. De Nederlandse loodsen zitten hiernaast in een eigen, besloten ruimte.”

“Wij proberen het verhaal van het gebouw en het gebruik altijd te vertellen aan de gasten, bijvoorbeeld bij het ontbijt”, vervolgt Brigiet, die houdt van het horecaleven. “Wij zijn het hele jaar door open, in principe altijd. Het is een bijzonder bestaan, werk en privé lopen vaak door elkaar heen.”

Maritieme sfeer

De maritieme sfeer is voelbaar in het gebouw, waarvan het restaurant en terras zijn uitgerust met een weids uitzicht over de kolkende Westerschelde en de vaak vlak onder de kust passerende schepen. “Dankzij de nisjes op het terras kan je tot ver in het najaar buiten zitten. Dat doen de mensen het liefst.”

Ook de kaart verraadt een Belgische achtergrond: gerechten van een keuken die goed bekendstaat, een uitgebreid aanbod aan Belgische kwaliteitsbieren, het kan ook bijna niet anders. “Wij zijn zelfs verplicht Belgisch pils te tappen”, lacht Brigiet.

Rustig verblijf

De bijzondere dubbelfunctie heeft nog meer voordelen, bijvoorbeeld voor zakelijke gasten. “Bij Damen Shipyards draaien ze net als de loodsen onregelmatige diensten. Wel, die werknemers kunnen ook bij ons terecht. Wij zijn voor iedereen toegankelijk.” Ook bij toeristen is het hotel erg populair. “We merken dat de meeste gasten op zoek zijn naar een rustig verblijf.”

Medio juli (op het moment van ons gesprek) zijn alle kamers van ‘De Belgische Loodsensociëteit’ bezet. Heeft het nog zin te boeken voor de zomer? “Het beste is eens te proberen voor een zondag of maandag, maar je kunt natuurlijk altijd langskomen voor een hapje en een drankje.”