Reisbureau CptnZeppos: reis de wereld rond per vrachtschip

Reportage, Varia
Yannick De Spiegeleir
Reizen aan boord van een vrachtschip
Reizen aan boord van een vrachtschip © CptnZeppos

Ooit al overwogen om eens mee te reizen met een vrachtschip? CptnZeppos loodst je aan boord van je eigen kajuit op een oceaanreus. “Onderweg ervaar je een gevoel van totale vrijheid”, zegt bezieler Joris Van Bree.

Fascinerende trips naar Antwerpen – Finland, Rotterdam – Cuba of Bremerhaven – IJsland. Het zijn maar enkele bestemmingen die je over het water kan bereiken dankzij CptnZeppos. Dat is een bijzondere reisorganisatie in het leven geroepen door Antwerpenaar Joris Van Bree in 2019. Ze is gericht op de niche om te reizen aan boord van vrachtschepen.

Voor trips tussen Antwerpen en New York ontvangen we bijna dagelijks aanvragen

“We zijn in 2019 als een raket van start gegaan met heel wat aanmeldingen, maar toen kwam de coronacrisis en vielen onze activiteiten stil. Nog steeds hebben we niet alle reizen kunnen hernemen, ook de torenhoge containerprijzen van de afgelopen jaren hebben daarin een rol gespeeld”, vertelt Joris, die zijn reisorganisatie combineert met een job als bootman in Port of Antwerp-Bruges. “We hopen dat we in 2024 terug volledig de draad kunnen opnemen. Zo mikken we onder meer op het aanbieden van een reis tussen Antwerpen en New York. Voor dergelijke trips ontvangen we bijna dagelijks aanvragen. Ook trips langs het Panama- en Suezkanaal zijn zeer gegeerd. Op dit moment draait 90% van onze activiteiten op de ideale starterrondreis van acht dagen tussen Antwerpen en Finland. Daarvoor zijn er wekelijks vertrekken vanop Kaai 1213 in de haven van Antwerpen.”

Connecteren met jezelf

“Ik leun op de reling en krijg langzaam het gevoel van totale vrijheid …” De getuigenis van Ward Hulselmans – de scenarist van successeries als Heterdaad, Stille Waters, Salamander en Witse over zijn eerste reis aan boord van een vrachtschip – vat het idee achter CptnZeppos goed samen. Met ‘Enkele reis realiteit’ schreef hij er zelfs een boek over. “Wie zijn of haar eerste reis heeft gemaakt, keert vaak terug als ambassadeur van CptnZeppos. Op het schip beschik je over je eigen kajuit met eigen badkamer, maar je kan dag en nacht genieten van het uitzicht op de brug van het schip. Als je zolang op het water vertoeft, kan je connecteren met jezelf en ontkoppelen van de dagelijkse drukte en de sociale media”, zegt Joris.

Anuna De Wever

Hét profiel van de CptnZeppos-reiziger bestaat uiteraard niet, maar toch merkt Joris dat enkele motieven vaak meespelen. “Je hebt bijvoorbeeld mensen die in de haven aan de slag zijn en dus dagelijks schepen zien voorbijvaren, maar nog nooit hebben meegevaren. Anderen hebben zelf een nautische achtergrond, maar er zijn ook reizigers die al van kindsbeen verlangden naar varen op zee, maar die kinderdroom door omstandigheden nooit hebben zien uitkomen.”

Ook het duurzaamheidsargument speelt een rol. “Sommige mensen willen om die reden niet meer vliegen. Denk maar aan Anuna De Wever die aan boord van een vrachtschip terug naar huis reisde van een klimaatconferentie in Zuid-Amerika.”

CptnZeppos

CptnZeppos

Monniken van de zee

Joris getuigt met veel vuur over de bijzondere band die ontstaat tijdens een trip tussen de reizigers en de bemanning. “De kapitein en de bemanning kan je een beetje omschrijven als de monniken van de zee. Ze zijn altijd onderweg, afgezonderd van de samenleving en hun familie. Onze reizigers stellen hen nieuwsgierig vragen en dat drukt appreciatie uit voor hun werk. Zo ontstaat er een bijzondere chemie tussen de passagiers en de bemanning. Ik hoop met dat argument ook nog meer rederijen te overtuigen om een samenwerking aan te gaan.”

En wat met passagiers die snel zeeziek worden? “We hebben al jaren een bijzonder goede samenwerking met een apotheker op het Kiel in Antwerpen. Die heeft zelf pilletjes die werden samengesteld door de vorige apotheker, die intussen al enkele jaren op rust is. Die man had zelf 40 jaar zeilervaring en ontwikkelde pilletjes die geen bijwerkingen opleveren.”

CptnZeppos

Reizen aan boord van vrachtschip

Met 82-jarige vader

Eind september heeft Joris zelf een bijzondere trip op het programma staan met zijn 82-jarige vader. “Eigenlijk is hij net te oud om mee te varen met een vrachtschip, de leeftijdslimiet ligt op mensen die jonger zijn dan 82 jaar, maar als ik de rederij een certificaat bezorg dat hij medisch geschikt is, mag hij toch meevaren. Het is iets waar we allebei enorm naar uitkijken, want het is mijn vader die me de liefde voor het reizen op water heeft meegegeven. Als we met ons gezin vroeger op reis gingen, was er altijd een link met water en boten. Het wordt voor ons beiden zeker een emotionele trip.”

Voor meer informatie en boekingen kunt u terecht op de website van CptnZeppos. Reizen per vrachtschip via CptnZeppos duren tussen de 6 en 119 dagen.

Reisbureau CptnZeppos: reis de wereld rond per vrachtschip – Flows

Reisbureau CptnZeppos: reis de wereld rond per vrachtschip

Reportage, Varia
Yannick De Spiegeleir
Reizen aan boord van een vrachtschip
Reizen aan boord van een vrachtschip © CptnZeppos

Ooit al overwogen om eens mee te reizen met een vrachtschip? CptnZeppos loodst je aan boord van je eigen kajuit op een oceaanreus. “Onderweg ervaar je een gevoel van totale vrijheid”, zegt bezieler Joris Van Bree.

Fascinerende trips naar Antwerpen – Finland, Rotterdam – Cuba of Bremerhaven – IJsland. Het zijn maar enkele bestemmingen die je over het water kan bereiken dankzij CptnZeppos. Dat is een bijzondere reisorganisatie in het leven geroepen door Antwerpenaar Joris Van Bree in 2019. Ze is gericht op de niche om te reizen aan boord van vrachtschepen.

Voor trips tussen Antwerpen en New York ontvangen we bijna dagelijks aanvragen

“We zijn in 2019 als een raket van start gegaan met heel wat aanmeldingen, maar toen kwam de coronacrisis en vielen onze activiteiten stil. Nog steeds hebben we niet alle reizen kunnen hernemen, ook de torenhoge containerprijzen van de afgelopen jaren hebben daarin een rol gespeeld”, vertelt Joris, die zijn reisorganisatie combineert met een job als bootman in Port of Antwerp-Bruges. “We hopen dat we in 2024 terug volledig de draad kunnen opnemen. Zo mikken we onder meer op het aanbieden van een reis tussen Antwerpen en New York. Voor dergelijke trips ontvangen we bijna dagelijks aanvragen. Ook trips langs het Panama- en Suezkanaal zijn zeer gegeerd. Op dit moment draait 90% van onze activiteiten op de ideale starterrondreis van acht dagen tussen Antwerpen en Finland. Daarvoor zijn er wekelijks vertrekken vanop Kaai 1213 in de haven van Antwerpen.”

Connecteren met jezelf

“Ik leun op de reling en krijg langzaam het gevoel van totale vrijheid …” De getuigenis van Ward Hulselmans – de scenarist van successeries als Heterdaad, Stille Waters, Salamander en Witse over zijn eerste reis aan boord van een vrachtschip – vat het idee achter CptnZeppos goed samen. Met ‘Enkele reis realiteit’ schreef hij er zelfs een boek over. “Wie zijn of haar eerste reis heeft gemaakt, keert vaak terug als ambassadeur van CptnZeppos. Op het schip beschik je over je eigen kajuit met eigen badkamer, maar je kan dag en nacht genieten van het uitzicht op de brug van het schip. Als je zolang op het water vertoeft, kan je connecteren met jezelf en ontkoppelen van de dagelijkse drukte en de sociale media”, zegt Joris.

Anuna De Wever

Hét profiel van de CptnZeppos-reiziger bestaat uiteraard niet, maar toch merkt Joris dat enkele motieven vaak meespelen. “Je hebt bijvoorbeeld mensen die in de haven aan de slag zijn en dus dagelijks schepen zien voorbijvaren, maar nog nooit hebben meegevaren. Anderen hebben zelf een nautische achtergrond, maar er zijn ook reizigers die al van kindsbeen verlangden naar varen op zee, maar die kinderdroom door omstandigheden nooit hebben zien uitkomen.”

Ook het duurzaamheidsargument speelt een rol. “Sommige mensen willen om die reden niet meer vliegen. Denk maar aan Anuna De Wever die aan boord van een vrachtschip terug naar huis reisde van een klimaatconferentie in Zuid-Amerika.”

CptnZeppos

CptnZeppos

Monniken van de zee

Joris getuigt met veel vuur over de bijzondere band die ontstaat tijdens een trip tussen de reizigers en de bemanning. “De kapitein en de bemanning kan je een beetje omschrijven als de monniken van de zee. Ze zijn altijd onderweg, afgezonderd van de samenleving en hun familie. Onze reizigers stellen hen nieuwsgierig vragen en dat drukt appreciatie uit voor hun werk. Zo ontstaat er een bijzondere chemie tussen de passagiers en de bemanning. Ik hoop met dat argument ook nog meer rederijen te overtuigen om een samenwerking aan te gaan.”

En wat met passagiers die snel zeeziek worden? “We hebben al jaren een bijzonder goede samenwerking met een apotheker op het Kiel in Antwerpen. Die heeft zelf pilletjes die werden samengesteld door de vorige apotheker, die intussen al enkele jaren op rust is. Die man had zelf 40 jaar zeilervaring en ontwikkelde pilletjes die geen bijwerkingen opleveren.”

CptnZeppos

Reizen aan boord van vrachtschip

Met 82-jarige vader

Eind september heeft Joris zelf een bijzondere trip op het programma staan met zijn 82-jarige vader. “Eigenlijk is hij net te oud om mee te varen met een vrachtschip, de leeftijdslimiet ligt op mensen die jonger zijn dan 82 jaar, maar als ik de rederij een certificaat bezorg dat hij medisch geschikt is, mag hij toch meevaren. Het is iets waar we allebei enorm naar uitkijken, want het is mijn vader die me de liefde voor het reizen op water heeft meegegeven. Als we met ons gezin vroeger op reis gingen, was er altijd een link met water en boten. Het wordt voor ons beiden zeker een emotionele trip.”

Voor meer informatie en boekingen kunt u terecht op de website van CptnZeppos. Reizen per vrachtschip via CptnZeppos duren tussen de 6 en 119 dagen.