MSC, K+N, P&O Ferries, ‘Methatug’, geldpremie, verkeershinder en drugs

Kort, Varia
Julie Desmet
Robert Simons, Bart De Wever, Peter Tschentscher en Annick De Ridder
Robert Simons, Bart De Wever, Peter Tschentscher en Annick De Ridder © Kabinet De Ridder

De Vlaamse havenarbeiders krijgen een premie van 200 euro, er wordt zware verkeershinder verwacht door het sluiten van de afrit in Zelzate op de E34/N49 en het aantal inschrijvingen van zware bedrijfsvoertuigen in de EU stijgt met 18%.

HAVENARBEIDERS –

De Vlaamse havenarbeiders krijgen een premie van 200 euro omdat ze slaagden in het behalen van een collectieve veiligheidsdoelstelling, zoals afgesproken in cao 90. De campagne ‘Veilig werken in de haven’ werd in mei 2022 gelanceerd door de werkgeverscentrales Cepa (Antwerpen), Cewez (Zeebrugge-Kust), CEPG (North Sea Port Flanders) en de vakbonden ACLVB, ACV-Transcom en ABVV-BTB. (RJ)

VERKEERSHINDER NSP –

Er wordt zware verkeershinder verwacht vanaf vrijdag 25 november 2022 door het sluiten van de belangrijke afrit in Zelzate op de E34/N49. De sluiting zal een week duren. De afrit vormt de aansluiting met de Kennedylaan naar Gent en de Tractaatweg naar Terneuzen. Alle verkeer vanuit Antwerpen dat wil afrijden naar de Kennedylaan (R4-oost) en Nederland zal een omleiding moeten volgen. (YDS)

HOOG BEZOEK –

Samen met de Antwerpse burgemeester Bart De Wever verwelkomde havenschepen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges Annick De Ridder, de burgemeester van Hamburg Peter Tschentscher en de havenschepen van Rotterdam Robert Simons in het stadhuis van Antwerpen voor een constructief overleg (zie foto). “Het was een gesprek tussen de bestuurders van de drie grootste havensteden van Europa waarin kennis en inzichten werden gedeeld”, vertelt Joost Houtman, woordvoerder van schepen De Ridder. “Ook werd er gesproken over hoe steden zich nu net tot hun specifieke haven verhouden, hoe ze in deze uitdagende tijden als stad met hun haven omgaan, hoe de verstandhouding met de EU zit, welke raakvlakken er zijn enzovoort. Het was vooral een kennismaking langs beleidskant”, meldt hij verder. (JD)

MEHTATUG –

De ‘Methatug’ sleepboot van Port of Antwerp-Bruges wordt uitgerust met nieuwe motoren door Anglo Belgian Corporation. De eerste motor werd afgelopen maandag 21 november al geïnstalleerd, waardoor het schip binnenkort de eerste sleepboot ter wereld is die op methanol kan varen. Deze ombouw past in het door de Europese Unie gefinancierde Fastwater-project, dat de haalbaarheid van methanol als duurzame scheepsbrandstof wil aantonen. Het project is opgezet door een groep Europese leiders op het gebied van maritiem onderzoek en technologie en wordt gefinancierd door het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. (BM)

P&O FERRIES –

P&O Ferries voegt het komende weekend – 26 en 27 november 2022 – een extra afvaart in beide richtingen toe aan zijn rorodienst Zeebrugge-Teesport (nabij Middlesbrough aan de oostkust van Noord-Engeland). Deze bijkomende bediening komt er op vraag van de bestaande klanten voor de grote drukte van de feestdagen. De lading bestaat uit zowel trailers als containers. (RJ

BEDRIJFSVOERTUIGEN –

Het aantal inschrijvingen van zware bedrijfsvoertuigen in de Europese Unie vertoonde in oktober 2022 een versnelde groei, met een stijging van 18% tot 23.592 eenheden. Dat blijkt uit cijfers van de Europese automobielfederatie ACEA. De vier belangrijkste markten in West-Europa droegen allemaal positief bij aan de groei van de regio, waarbij Italië de sterkste stijging liet optekenen (+33,7%), gevolgd door Frankrijk (+7,6%), Spanje (+7,3%) en Duitsland (+1,2%). Tot dusver werden dit jaar 211.649 nieuwe zware vrachtwagens geregistreerd in de hele EU, een stijging met 5,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. (YDS)

DRUGS –

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft op donderdag 24 november 2022 veertien beklaagden veroordeeld in een grote drugszaak waarbij in totaal 2,7 ton cocaïne werd onderschept in de Antwerpse haven. Er werden celstraffen tot acht jaar en boetes tot 80.000 euro uitgesproken. De douane nam op 13 juni 2018 317 kilo coke in beslag die verborgen zat in de bodem van een koelcontainer met bananen uit Suriname. Een koelcontainer met bananen uit Ecuador werd op 20 december 2018 gescand en gecontroleerd. Er werden 2.031 pakketten met cocaïne in aangetroffen, goed voor 2,4 ton in totaal. Drie beklaagden werden vrijgesproken. (JD/Belga)

K+N –

Atlas Air kondigt aan dat het een Boeing 747-8 vrachtvliegtuig in ontvangst heeft genomen voor zijn klant Kuehne+Nagel als onderdeel van een langetermijnovereenkomst. Tijdens de officiële ceremonie in het Boeing Everett Delivery Center in Everett werd het vrachtvliegtuig, dat in een aangepaste Kuehne+Nagel-livery zal vliegen, onder de naam ‘Inspire’ overgedragen. De 747-8F biedt een verbetering van 16% in brandstofverbruik en CO2-emissies per ton en een 30% kleinere geluidsvoetafdruk in vergelijking met de vorige generatie vliegtuigen. (MDV)

ITA AIRWAYS –

Lufthansa overweegt een solobod op de Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA Airways, nadat MSC zich eerder teruggetrokken had. De Zwitserse rederij MSC en Lufthansa hadden belangstelling getoond voor de opvolger van Alitalia, maar de Italiaanse regering besliste om met andere gegadigden te spreken. Nu die gesprekken mislukt zijn, onderzoekt Lufthansa of het ITA Airways alleen kan overnemen. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij is in handen van de overheid, maar wil die privatiseren. (MDV)