H.Essers, Eurochem, Project ONE, Vlootdagen, bufferzone en bommelding

Kort, Varia
Julie Desmet
20220311 Eurochem Antwerpen
Eurochem Antwerpen © Eurochem

Stad Antwerpen koopt 3,5 hectare van het Ferrarisbos van H.Essers, de Douane neemt deel aan de Vlootdagen, Eurochem in Antwerpen kan de productie van meststoffen volledig heropstarten en INEOS zoekt arbeidskrachten voor Project ‘ONE’. 

H.ESSERS – 

De stad Antwerpen koopt 3,5 hectare van het Ferrarisbos in Wilrijk van transportbedrijf H.Essers om te behouden als bosgebied. De stad telde hiervoor 3 miljoen euro neer. Het bos wordt toegankelijk gemaakt en er zal ook gewerkt worden aan bufferzones om wateroverlast te voorkomen. H.Essers wilde het Ferrarisbos enkele jaren geleden kappen voor de uitbreiding van diens site. Dat lokte hevig protest uit. Uiteindelijk kwam het bedrijf in 2021 tot een akkoord met BOS+ om het bos niet meer in te zetten als bedrijfsterrein. (JD)

EUROCHEM –

Chemiebedrijf Eurochem in Antwerpen kan de productie van meststoffen volledig heropstarten. Dat heeft de federale overheid beslist omdat het bedrijf niet onderworpen is aan sancties tegen Rusland. In maart had de Russische eigenaar Andrei Melnichenko zich teruggetrokken om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren. De productie in Antwerpen werd toch stilgelegd omdat BASF tijdelijk de levering van ammoniak stopzette omdat toen nog niet duidelijk was of het bedrijf al dan niet onder de sancties viel. Op 7 april had Eurochem Antwerpen al toestemming gekregen om de productie gedeeltelijk opnieuw op te starten. Door het groen licht van de federale overheid kan de volledige productie heropgestart worden. Alle werknemers bleven de hele tijd in dienst en kregen hun loon volledig uitbetaald. (KH)

BUFFERZONE –

In Zeebrugge wordt een omgevingsvergunning gevraagd voor een groene bufferzone van bijna 1 kilometer langs het Boudewijnkanaal Zeebrugge-Brugge. Een verhoogde berm met bomen en struiken moet eerst het bouwdok van de Oosterweeltunnel en binnen enkele jaren een nieuwe roroterminal van Wallenius Wilhelmsen camoufleren voor de woonkernen van Lissewege en Zwankendamme. De strook van bijna 6 hectare ligt op de westelijke oever van het kanaal en is concessiegrond van Port of Antwerp-Bruges. Het openbaar onderzoek van de aanvraag loopt tot 12 juni. (RJ)

DOUANE – 

De Douane neemt van 20 tot en met 22 mei 2022 deel aan de Vlootdagen, aan de Oteliuskaai in Antwerpen. Medewerkers staan bezoekers die geïnteresseerd zijn in een job bij de douane of bij de FOD Financiën te woord. De douane heeft ook een infostand en een rummageparcours voor kinderen. Demo’s met het hondenteam en de scanvan geven het publiek een kijk in ‘het leven zoals het is’ bij de douane. De Vlootdagen is een evenement van de Belgische Marine ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag. (MDV)

BOMMELDING –

Op een civiel vrachtvliegtuig van Air China Cargo dat uit Hangzhou kwam en op weg was naar de luchthaven van Luik deed zich een valse bommelding voor. Dat verklaart Christian Delcourt, woordvoerder van Liege Airport, aan Belga. Het alarm zou door de maatschappij van het vliegtuig gegeven zijn na geruchten over bedreigingen van andere Chinese vliegtuigen op sociale netwerken. Twee Belgische F-16’s escorteerden het vliegtuig vanuit Nederland naar Luik, de eindbestemming. Het vliegtuig landde kort na 20.00 uur zonder problemen op Liege Airport. (MDV)

INEOS – 

INEOS en de stad Antwerpen engageren zich om Antwerpse werkzoekenden – specifiek jongeren – op te leiden en tewerk te stellen op de ‘Project ONE’-werf van chemiereus INEOS. De arbeidskrachten zullen aan de slag kunnen bij zowel de voorbereidende werken als bij de eigenlijke bouwwerken van de productie-eenheid. Vandaag zijn er al zo’n 140 medewerkers tewerkgesteld. INEOS verwacht de eerste werkzaamheden nog dit jaar te starten, om de installaties klaar te hebben tegen 2026. (JD)

BOUDEWIJNSLUIS – 

De Boudewijnsluis op de Antwerpse rechteroever is morgen – donderdag 19 mei 2022 – van 12.00 uur tot 15.00 uur tijdelijk buiten dienst door werken aan de Meestoofbrug. De sluis is dan gesperd voor alle scheepvaart. (JD)