Van Dievel, namaak, CAL Cargo Airlines, klapkratten en CMA CGM

Kort, Varia
Julie Desmet
Containerschip 'CMA CGM Montmartre' (22.448 teu)
Containerschip ‘CMA CGM Montmartre’ (22.448 teu) © CMA CGM

De onlineverkoop wordt steeds meer misbruikt voor de verspreiding van namaakgoederen, CAL Cargo Airlines zal het platform van Trucknet in Europa gebruiken en de ‘CMA CGM Montmartre’ heeft een nieuw wereldrecord gevestigd in het aantal vervoerde teu.

VAN DIEVEL – 

Transportverzekeraar TVM Belgium bekroonde negentien vrachtwagenchauffeurs van Van Dievel Transport tot ‘Ridders van de Weg’. In totaal werden er 259 ‘Ridders’ in de bloemetjes gezet die al 3, 5, 10 of zelfs 20 jaar schadevrij rijden. Zij kregen allemaal een verrassingsbox met een 3-gangen menu aan huis geleverd. “Ze werken lange dagen, zijn weinig thuis en moeten zich flexibel opstellen. Dankzij dit nieuwe concept creëren we welverdiende quality time voor de chauffeurs en hun gezinnen”, meldt TVM. (JD)

VERHUIS DEFENSIE – 

Bij de bekendmaking van het nieuwe kwartierplan van Defensie blijkt dat de diensten van Marine in Sint-Kruis-Brugge ten vroegste vanaf 2025 geleidelijk verhuizen naar Oostende en Zeebrugge, waar verschillende nieuwbouw- en renovatieprogramma’s voorbereid worden. In Zeebrugge worden onder meer tussen 2024 en 2028 de dokken uitgediept en vernieuwd voor de komst van de twee nieuwe fregatten en zes mijnenbestrijdingsvaartuigen, die een grotere diepgang hebben. Nog aan de Kust wordt de luchtmachtbasis in Koksijde gesloten. De NH90-helikopters voor search & rescue en steun aan maritieme operaties, verhuizen naar de luchthaven van Oostende. Hiervoor wordt tegen ten vroegste 2025 nieuwe infrastructuur gebouwd. (RJ)

NAMAAKGOEDEREN – 

De onlineverkoop wordt steeds meer misbruikt voor de verspreiding van namaak. Meer dan 50% van de namaakproducten die aan de EU-grenzen in beslag zijn genomen, is afkomstig van onlinehandel. Meer dan 75% van die producten is afkomstig uit China. Dat blijkt uit onderzoek van de European Union Intellectual Property Office (EUIPO), het bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie. Parfums en cosmetica, farmaceutische producten en zonnebrillen zijn de belangrijkste namaakproducten die elektronisch worden verkocht. (JD)

CAL CARGO AIRLINES – 

De Israëlische luchtvaartmaatschappij CAL Cargo Airlines, met een operationele hub in Luik, zal het platform van Trucknet in Europa gebruiken. Beide partijen sloten een samenwerkingsovereenkomst. Trucknet verzamelt realtime-informatie over de beschikbare vrachtcapaciteit in vrachtwagens en vermindert het aantal lege ritten. Dat moet de efficiëntie verbeteren, de verzendkosten verlagen, de service verbeteren en zowel de ‘first mile’ als de ‘last mile delivery’ optimaliseren. (MDV)

EURO POOL SYSTEM – 

Euro Pool System startte vorige week met het in gebruik nemen van de eerste gerecycleerde klapkratten. Dat maakt onderdeel uit van een omvangrijk programma in de Benelux waarbij miljoenen nieuwe klapkratten in gebruik zullen worden genomen. Tot nu toe werden voor het transport en het verpakken van groenten en fruit de blauwe, starre kratten gebruikt. Door ze te vervangen door klapkratten zijn minder vrachtwagens nodig voor het afhalen van de lege kratten. Voor de productie van de klapkratten worden vermalen blauwe kratten als belangrijke grondstof gebruikt. Euro Pool System gaat de komende maanden miljoenen kratten uit roulatie nemen en recycleren. Die operatie zal halverwege 2022 zijn afgerond. (PhVDo) 

CMA CGM – 

De Franse carrier CMA CGM kondigde trots op LinkedIn aan dat de ‘CMA CGM Montmartre’ een nieuw wereldrecord heeft gevestigd in het aantal vervoerde volle containers. Het megamaxschip op lng had in totaal 21.755 teu aan boord. “Dat is eens te meer een bewijs van de inspanningen van de Groep om zijn capaciteit te verhogen en tegemoet te komen aan de behoeften van onze klanten in de aanloop naar het vakantieseizoen dit jaar”, meldt CMA CGM. (JD)