Vakbond ACOD legt scheepvaartverkeer aan sluis Wijnegem stil (update)

Nieuws, Transport
Koen Heinen
Albertkanaal - brug sluis Wijnegem
Albertkanaal – brug sluis Wijnegem © De Scheepvaart

De socialistische vakbond ACOD voert sinds 10.00 uur actie aan de sluis in Wijnegem. Er liggen al enkele schepen te wachten. De vakbond protesteert tegen de geplande wijziging van het ambtenarenstatuut.

Update 16.00 uur

ACOD diende op 20 september een stakingsaanzegging in en eiste een persoonlijk gesprek met Vlaams minister Bart Somers (Open Vld), die een wijziging van het ambtenarenstatuut wil doorvoeren. Dat meldt Belga. Volgens de vakbond loont spreken momenteel niet. De acties zouden ook naar andere plaatsen kunnen uitbreiden. De andere vakbonden nemen niet deel aan de acties.

Shiftwissel

Bij waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg zegt woordvoerster Liliane Stinissen dat de actie om 10.00 uur is gestart deze vrijdagmorgen en dat er al enkele schepen vastliggen. Er wordt nu gezocht naar een vervanger voor de stakende sluiswachter. Volgens haar komt er mogelijk tegen de shiftwissel van 14.00 uur al een eind aan de actie.

Het personeel aan de sluis op het Albertkanaal is sinds ongeveer 15.00 uur weer aan het werk. Stinissen zegt dat er quasi geen wachtende schepen meer zijn.

Koen Heinen