Pallet shuttle barge ‘Zulu 5’ in de vaart met focus op afvaltransport

Nieuws, Transport
Koen Heinen
De nieuwe 'Zulu 5' test afvalvervoer met afzetcontainers
De nieuwe ‘Zulu 5’ test afvalvervoer met afzetcontainers © Zulu Associates

De nieuwste telg uit de familie pallet shuttle barges ‘Zulu’ is in België toegekomen. De ‘Zulu 5’ is langer en breder dan zijn voorgangers met het oog op het vervoer van grotere afvalcontainers. Het schip wordt getest voor potentiële klanten.

De nieuwe eigenaar van Blue Line Logistics, het Franse CFT, liet het schip bouwen in Roemenië. De ‘Zulu’-schepen werden oorspronkelijk gebouwd voor de kleine kanalen en hebben een lengte van 50 meter en zijn 6,60 meter breed.

“Het nieuwe schip is 55 meter lang en 8 meter breed. Daardoor is het beter geschikt voor de grote afzetcontainers voor afvaltransport. Het is in Tessenderlo voor een aantal tests met potentiële klanten voor onder meer PMD-afval”, legt Antoon Van Coillie van Zulu Associates uit.

Waterstof

De ‘Zulu 5’ heeft een diesel-elektrische aandrijving waarbij dieselgeneratoren de elektromotoren voeden. Het schip heeft een diepgang van 1,8 meter en kan tot 600 ton laden.

Binnenkort maakt de ‘Zulu 6’ zijn opwachting. “Dit schip heeft dezelfde afmetingen als de ‘Zulu 5’ en zal in Parijs getest worden met waterstofsystemen”, besluit Van Coillie. De ‘Zulu 5’ zal mogelijk ook in Parijs ingezet worden. 

Koen Heinen