Gezondheidsapp volgt truckchauffeurs bij Trafuco

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Een horloge volgt het stressniveau van de chauffeurs op
Een horloge volgt het stressniveau van de chauffeurs op © Trafuco

Om hun chauffeurs proactief te ondersteunen in hun mentaal welzijn maakt transportbedrijf Trafuco gebruik van een gezondheidsapp om hun stressniveau te monitoren. Na een succesvolle testfase met 20 chauffeurs rolt Trafuco het project breder uit.

Files, onregelmatige uren, een constante race tegen de klok: vrachtwagenchauffeurs hebben een stresserend beroep. Ines Stokkaer, intern preventieadviseur bij Trafuco ging ten rade bij Johan Ghoos, arbeidsarts bij Mensura, voor een doortastende aanpak van het stressprobleem. Ghoos bracht Trafuco in contact met BioRICS. De spin-off van KU Leuven ontwikkelde met Mindstretch een applicatie om het mentale energieniveau van mensen continu te meten.

Herstel

Twintig chauffeurs van Trafuco namen vorig jaar gedurende vijf maanden dag en nacht deel aan een proefproject. “Met de Mindstretch-applicatie meten we de fysieke en mentale energie die chauffeurs gebruiken tijdens hun taken én we krijgen ook zicht op het herstel”, licht Stokkaer toe. “Stresspieken horen bij elke job, maar de app kan bijvoorbeeld op maandelijks niveau aangeven wanneer iemand na opeenvolgende stressmomenten toe is aan een moment van rust of ontspanning.”

Bij Trafuco hebben ze al belangrijke lessen getrokken uit het eerste proefproject. “De mentale gezondheid van onze chauffeurs is een topprioriteit”, zegt Serge De Wolf, CEO van Trafuco. “We leerden vooral veel uit de koppeling van de resultaten van de Mindstretch-tool met de boordcomputergegevens van de chauffeurs. Zo ontdekten we dat er een grote correlatie is tussen de mentale balans en het brandstofverbruik en veilig werken.”

Honderd deelnemers

In een volgende fase mikken Trafuco en haar partners Mensura en BioRICS op honderd deelnemers die over een periode van een half jaar gevolgd worden. “Met hen willen we een stap verder gaan: wie met stressklachten kampt, zal individuele tips, coaching en andere ondersteuning op maat krijgen. Pas dan zal de impact van onze samenwerking écht zichtbaar worden”, zegt Mathieu Verbrugghe, R&D-manager bij Mensura.

Yannick De Spiegeleir

Gezondheidsapp volgt truckchauffeurs bij Trafuco – Flows

Gezondheidsapp volgt truckchauffeurs bij Trafuco

Nieuws, Wegtransport
Yannick De Spiegeleir
Een horloge volgt het stressniveau van de chauffeurs op
Een horloge volgt het stressniveau van de chauffeurs op © Trafuco

Om hun chauffeurs proactief te ondersteunen in hun mentaal welzijn maakt transportbedrijf Trafuco gebruik van een gezondheidsapp om hun stressniveau te monitoren. Na een succesvolle testfase met 20 chauffeurs rolt Trafuco het project breder uit.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.

Kies een formule en krijg toegang tot alle artikels. Of log in als abonnee.

PARTICULIER
€325,00294,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor mensen met een gezonde interesse in onze sector. (Geen factuur)
DOCENT
DOCENT 171,00 /jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels. Geschikt voor docenten in voltijdse dagopleidingen voor de logistieke sector.
PROFESSIONAL
348,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met 1 login. Perfect voor consultants en zelfstandigen.
BEDRIJVEN
Vanaf €513,00/jaar
Onbeperkt toegang tot alle artikels met meerdere logins. Perfect voor organisaties met nood aan meerdere logins.
ZAKELIJK ABONNEMENT VOOR GROTE ONDERNEMINGEN
 
Als grote onderneming hebt u meer dan 6 logins nodig. We helpen u graag verder via een offerte op maat. Contacteer ons via abonnementen@flows.be.