Trucks voor Zeebrugge rijden zich vast in polderdorp door fout gps

Nieuws, Transport
Roel Jacobus
Vrachtwagen vastgereden in polderdorp Lissewege
Vrachtwagen vastgereden in polderdorp Lissewege © Facebook Robrecht Maene

Hoewel zwaar verkeer niet is toegelaten in de nauwe straatjes van Lissewege, rijden dagelijks vrachtwagens voor Zeebrugge zich vast in het pittoreske polderdorp. Wellicht vertrouwen de chauffeurs blindelings op een onvolledige gps.

Pal achter de haven van Zeebrugge ligt het middeleeuwse polderdorp Lissewege, een toeristisch juweeltje met witte huizen langs smalle kasseistraatjes. Precies die nauwe straatjes baren nu zorgen. “Meerdere inwoners signaleren dat er zwaar vrachtverkeer in hun dorpskern terechtkomt. Wellicht volgen die truckers hun gps en negeren ze de verbodsborden voor zwaar verkeer”, zegt Matthias Bil, secretaris van Open Vld Brugge en in het professioneel leven tractieplanner bij het vlakbij gelegen transport- en logistieke bedrijf ECS. Aan de rand van het dorp staan borden voor een maximaal toegelaten tonnage van 5 ton.

“De trucks rijden zich vast in het dorpscentrum en scheppen onveilige situaties. Ze veroorzaken mogelijk ook schade aan het wegdek of gebouwen”, zegt Bil. Bij het incident dat te zien is op de foto, moest de wegpolitie bijspringen om de truck weg te leiden. Diverse meldingen op een lokale Facebookgroep spreken van “een nieuwe dag, een nieuwe vrachtwagen” en “dit is dagelijkse kost geworden”.

Slimme camera

Matthias Bil neemt stappen via zijn partijgenoot en gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke, die ook bestuurder van het havenbestuur MBZ is. “Ik zal een schriftelijke vraag indienen bij het college van burgemeester en schepenen om de situatie aan te kaarten”, zegt De Plancke.

“We moeten bekijken hoe we het verbod voor zwaar verkeer nog duidelijker kunnen weergeven langs de invalswegen en meer politiecontrole kunnen voorzien. Misschien is het ook mogelijk om een slimme camera te installeren.”

Roel Jacobus