Nog maanden hinder goederenvervoer na wateroverlast (+video)

Nieuws, Transport
Koen Heinen
De ondergelopen Liège Container Terminal (LCT) in Angleur
De ondergelopen Liège Container Terminal (LCT) in Angleur © Novandi

De spoorterminal in Athus is nog niet bereikbaar. De binnenvaart in Wallonië blijft nog zeker tot het weekend gestremd. Er is geen scheepvaartverkeer mogelijk op de Maas in Nederland en herstellingen aan snelwegen in Duitsland kunnen maanden duren.

Na de zware overstromingen van vorige week in Wallonië komt het spoorvervoer stilaan weer op gang. Zo is lijn 24, die de haven van Antwerpen verbindt met het Duitse hinterland via Voeren en Montzen, weer operationeel. “De spoorterminal TCA in Athus, die veel treinen ontvangt uit de haven van Antwerpen en die een regionale hub voor triage is, kan momenteel niet bediend worden omdat op de route naar de terminal nog stukken spoor onberijdbaar zijn. Ook de goederenspoorcorridor Noordzee-Middellandse Zee blijft onderbroken. Daardoor rijden er geen treinen richting Italië. Het spoorvervoer tussen ArcelorMittal in Luxemburg en de haven van Antwerpen blijft voorlopig eveneens onmogelijk”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. Het zal vermoedelijk nog tot eind augustus duren tot alle spoorlijnen in Wallonië weer volledig berijdbaar zijn. Volgens spooroperator Lineas verandert de situatie continu. Volgens de operator is de terminal in Athus inderdaad onbereikbaar tot 9 augustus. Wat de treinen naar Italië betreft, is volgens Lineas slechts de helft van de capaciteit beschikbaar. “Via Duitsland is 50% van de capaciteit operationeel en via Frankrijk is 50% van de capaciteit buiten dienst”, zegt Peter Dercon van Lineas. 

Sterke stroming

Aan Vlaamse kant zijn wat de binnenvaart betreft de sluizen op het Albertkanaal die eind vorige week gestremd waren, Diepenbeek, Hasselt en Genk, weer open. “De duwvaartsluis in Genk blijft wel nog dicht omdat ze licht beschadigd raakte door de overstroming. Vanuit Vlaanderen kan er gevaren worden tot in Kanne aan de grens met Wallonië”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg.

De binnenvaart in Wallonië blijft nog zeker tot aan het weekend gestremd. Het overstromingsgevaar is geweken maar de stroming blijft sterk. Volgens een woordvoerster van de Service Public de Wallonie (SPW) moeten eerst de oevers en kunstwerken gestabiliseerd worden vooraleer er weer gevaren kan worden. Dat zou pas tegen eind deze week het geval zijn. Voor twee vaartuigen die in de Maas in Luik gezonken zijn (zie video onderaan), bekijkt de SPW samen met de Luikse havenautoriteiten de procedures om ze te lichten. Beide vaartuigen, waarvan zeker een woonboot, vormen een belemmering voor de scheepvaart.

Op de ondergelopen Liège Container Terminal (LCT) is het water ondertussen weggetrokken en wordt de schade opgemeten en de terminal schoongemaakt. De terminal blijft voorlopig onbereikbaar door de gezonken schepen in Luik. “Een veertigtal volle containers hebben waterschade opgelopen en er is ook een probleem met een portaalkraan. Onze terminal in Hermalle (Trilogiport) is wel bereikbaar voor schepen uit Antwerpen. Een van onze duwbakken zit vast aan de duwvaartsluis in Genk”, zegt Olivier Hia van Liège Container Terminal.

Volgens Bernard Piette, directeur van Logistics in Wallonia, zijn vooral de binnenvaart en het spoorvervoer zwaar getroffen en verloopt het wegvervoer normaal. Samen met de verschillende wegvervoerfederaties bekijkt hij hoe de logistiek voor de getroffen regio kan gecoördineerd worden.

Geen verkeer op Maas

Ook in Nederland blijft er hinder voor de binnenvaart. Zo meldt NT dat er voorlopig nog geen scheepvaartverkeer mogelijk is op de Maas. Rijkswaterstaat is zondag begonnen met het controleren van de stuwen. De vaarweg zal stapsgewijs weer worden vrijgegeven maar het is nog niet bekend wanneer precies hij weer opengaat. Er is nog veel drijfvuil en ook ontwortelde bomen maken het varen onmogelijk. Op een later tijdstip worden nog de dijken gecontroleerd.

Maanden herstellingen snelwegen Duitsland

Op twee belangrijke snelwegen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, de A1 en de A61, is er zware schade door het noodweer. Hele stukken van de rijbaan zijn weggeslagen. De herstellingen kunnen maanden duren, zo meldt Transport Online. De A61 begint net over de grens in het Nederlandse Venlo.

Koen Heinen