Nieuwe sporen voor goederentreinen van 750 meter

Nieuws, Transport
Bart Timperman
Spoorbundel 750 meter
Spoorbundel 750 meter © Belga Image - Ine Gillis

Aan het station van Leuven is donderdag een nieuwe sporenbundel ingehuldigd, die goederentreinen tot 750 meter lang kan doorlaten. Spoorwegbeheerder Infrabel investeert ongeveer 7 miljoen euro in het project.

Infrabel stelde vandaag – donderdag 1 juli – in Leuven een nieuwe sporenbundel voor die goederentreinen tot 750 meter aankan. Spoorwegbeheerder Infrabel wil dit soort lengte ook op andere plaatsen in ons land mogelijk maken. Er is een vraag vanuit Europa om langs de goederencorridors tegen 2030 meer dergelijke sporen tot 750 meter te realiseren.

“Het station van Leuven is een erg strategisch knooppunt in het spoorwegnetwerk. Ook voor goederentransport is dat punt zeer belangrijk”, zegt Infrabelwoordvoerder Frédéric Petit aan het persagentschap Belga. “Door de investering zullen die lange treinen van 750 meter hier ook vlot kunnen doorrijden.”

Bundel M

De bundel sporen, Bundel M genoemd, loopt langs de huidige rails die gebruikt worden voor het personenvervoer in Leuven. De treinen kunnen er uitwijken op die extra sporen. Er zijn op dit moment nog elektrificatiewerken bezig en er worden nog enkele wissels aangelegd. Verwacht wordt dat de sporen operationeel zijn in het voorjaar van 2022.

De volledige bundel omvat vier lange sporen (twee sporen van 600 meter, een spoor van 700 meter en een spoor van 750 meter), en daarnaast nog zeven andere sporen van om en bij de 300 à 400 meter.

Bart Timperman