Ewals Cargo Care bouwt rustruimtes voor chauffeurs Zeebrugge

Nieuws, Transport
Roel Jacobus
Super ecocombi
Super ecocombi © Ewals Cargo Care

Ewals Cargo Care Zeebrugge plaatst tijdelijke gebouwen als rustruimte voor de eigen chauffeurs. Het bedrijf wenst niet te wachten tot de sector de nieuwe Europese wetgeving Mobility Package vertaalt in uniforme richtlijnen.

De Nederlandse groep Ewals Cargo Care kreeg voor zijn vestiging in Zeebrugge van Stad Brugge de goedkeuring om rustruimtes voor de eigen chauffeurs te bouwen. Op de truck- en trailerparking mogen zes tijdelijke units geplaatst worden. Het gaat om prefab, verplaatsbare eenheden verdeeld over twee bouwlagen van drie units. Elke unit bevat twee rustruimtes. De tweede bouwlaag wordt ontsloten met een open gaanderij en een buitentrap.

In 2018 richtte het bedrijf in Zeebrugge in een bestaande loods een ‘truckershome’ voor de eigen chauffeurs in. Dat omvat sanitair, keuken- en wasfaciliteiten. Ook die voorzieningen waren voorheen in tijdelijke units op de parking ondergebracht.

Voorproef voor permanente oplossing

De toelichtende nota bij de vergunningsaanvraag leert dat het plan voor de rustruimtes voortkomt uit de nieuwe Europese wetgeving, het zogenaamde EU Mobility Package. “Voor de bouwheer en voor álle transporteurs is die wetgeving nieuw en er is in de sector nog veel discussie over de eisen aan de accommodaties voor chauffeurs. De bouwheer wil zo spoedig mogelijk met de nieuwe wetgeving in orde zijn en kiest voor een tijdelijke oplossing. Wanneer alles rondom de wetgeving beter is uitgekristalliseerd, wil hij overgaan tot een permanente oplossing, zoals ook met de truckershome is gebeurd.”

Ewals Cargo Care is gevestigd in de Galeistraat op de Transportzone. Dat is een van de plaatsen in Zeebrugge waar veel te doen is rond de verblijfsomstandigheden van chauffeurs.

Roel Jacobus