Total test woon-werkverkeer met minibussen in Antwerpse haven

Nieuws, Transport
Michiel Leen

TotalEnergies lanceert een proefproject waarbij medewerkers uit de wijde omgeving van Antwerpen met minibusjes naar het werk worden vervoerd. Na een proefperiode bekijken Port of Antwerp en Slim naar Antwerpen of andere havenbedrijven aansluiten.

TotalEnergies, de nieuwe naam van de groep Total, zet vanaf vandaag flexibel inzetbare busjes (acht of zestien plaatsen) in voor het collectief vervoer van zijn werknemers in de haven van Antwerpen. Het bedrijf werkt voor de praktische invulling samen met het Gentse vervoersbedrijf Huur Een Stuur. Dat bedrijf heeft een jarenlange ervaring in onder andere gecombineerd luchthavenvervoer. Door het woon-werkvervoer collectief te organiseren, wil TotalEnergies medewerkers overtuigen hun eigen wagen te laten staan. 

Honderd haltes

Vanaf vandaag wordt een vloot van een twintigtal minibusjes ingezet. In iedere postcode in een straal van 30 kilometer rond het havengebied is een opstapplaats voorzien, goed voor zo’n honderd ‘haltes’ in totaal. Vervoersbedrijf Huur Een Stuur maakt zich sterk dat door de inzet van een digitaal rittenreserveringssysteem, efficiënt collectief woon-werkvervoer mogelijk wordt. Op die manier worden uitsluitend haltes aangedaan waar effectief iemand zal opstappen. De maximale extra reistijd zou 10 minuten bedragen, terwijl volgens de initiatiefnemers voor veel werknemers de pendeltijd daalt, ook omdat de busjes de busbanen mogen gebruiken. 

CEO Martijn Steenhaut van Huur Een Stuur gelooft in het concept. “Als bedrijf hebben we al decennia ervaring met het combinatievervoer richting de luchthavens. Dit project is anders in die zin dat je piekmomenten krijgt: veel werknemers moeten op hetzelfde moment van en naar de haven worden gebracht. Als dit proefproject met Total succesvol is, kunnen ook andere bedrijven zich aansluiten, wat de efficiëntie nog ten goede komt.”

Oosterweelhinder lenigen

Stad Antwerpen lanceerde in juni 2020 een oproep voor mobiliteitsoplossingen die bijdragen aan slimme werkverplaatsingen en die voldoen aan de noden van werkgevers. De jury selecteerde zeven van de zeventien ingediende projecten voor verdere ondersteuning, waaronder Huur Een Stuur. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Dit is een perfect voorbeeld van een innovatieve mobiliteitsoplossing die bijdraagt aan slimme werkverplaatsingen. Dat we dit doen in de context van de verwachte hinder door de werken aan de Oosterweelverbinding, is geen toeval. We kijken dan ook uit naar de verdere uitrol naar andere bedrijven in het havengebied.”

Michiel Leen