Sociale dumping: rechter vordert 2,5 miljoen euro terug van CF Trans

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Hamer en wetboek
Hamer en wetboek © Pixabay

Transportfirma CF Trans is door een strafrechter in Brugge schuldig bevonden aan sociale dumping. Het bedrijf moet 2,5 miljoen aan achterstallige sociale bijdragen en lonen terugbetalen aan de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ) en de fiscus.

De Nederlandse firma CF Trans, met zetel in België, stond in de loop van 2018 in voor de bevoorrading van de Lidl-supermarkten in ons land. Dat gebeurde in onderaanneming van een Belgisch transportbedrijf. Bij een controle in het verdeelcentrum van de supermarktketen in Genk kwam de fraude aan het licht. In totaal reden 88 Poolse en Litouwse truckchauffeurs voor de firma. Zij ontvingen een verloning onder het Belgische minimumloon.

Sterfhuisconstructie

Meer nog: sinds het eerste kwartaal van 2017 was CF Trans gestopt met het betalen van sociale bijdragen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), dat zich burgerlijke partij stelde in de zaak. “Na de controles werd er rond de tafel gezeten met het bedrijf voor een minnelijke regeling om haar werkwijze aan te passen en de schulden terug te betalen, maar het bleek een maskerade voor een sterfhuisconstructie”, zegt Filiep De Ketelaere, namens het arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen. In 2020 werd CF Trans failliet verklaard.

Failliet

Het arbeidsauditoraat liet eerder wel 450.000 euro aan goederen in beslag nemen om de achterstallige sociale bijdragen aan de RSZ aan te zuiveren. Maar dat is maar een deel van de schuld die bestaat uit 1,38 miljoen niet-betaalde bijdragen aan de RSZ en 1,1 miljoen niet-betaalde lonen, en die door de rechter verbeurd werd verklaard. “Het is nog maar de vraag of de rest van de achterstallen kan teruggevorderd worden”, zegt De Ketelaere. “Het bedrijf is intussen failliet en zoals het spreekwoord zegt: een kei kan je niet stropen.”

Boete

De Duitse zaakvoerder van CF Trans kreeg door de Brugse strafrechter een boete van 32.500 euro opgelegd. Ook de vennootschap van de man moet 32.500 euro ophoesten voor de malversaties.

Yannick De Spiegeleir