Drie jaar versmalde rijstroken op Brusselse ring in Zaventem

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Toekomstbeeld Brusselse Ring Zaventem
Toekomstbeeld Brusselse Ring Zaventem © De Werkvennootschap

Op de Brusselse ring ter hoogte van Zaventem zijn afgelopen weekend grootschalige werken gestart. Het verkeer moet er drie jaar lang over versmalde rijstroken. De huidige brug over de Henneaulaan wordt vervangen door twee nieuwe constructies.

De meeste hinder wordt verwacht tijdens de voorbereidende werken in de maand mei. Het verkeer op de Ring wordt dan via kort op elkaar volgende fasewissels naar versmalde rijstroken gebracht, maar ook na mei blijft het verkeer drie jaar lang over versmalde rijstroken rijden. De vertraging liep maandag op tot twintig minuten. Verwacht wordt dat de vertraging zal verminderen als de chauffeurs gewend zijn aan de nieuwe situatie en de fasewissels van mei achter de rug zijn. Alleen in het najaar van 2021 is een tijdelijke lokale omleiding noodzakelijk om de aansluiting tussen de Henneaulaan en de binnenring blijvend te verzekeren tijdens afbraakwerken.

Nieuwe bruggen

Afgelopen weekend is gestart met het afbreken van de middenberm. De huidige brug van de Henneaulaan over de ring wordt afgebroken. In de plaats komen twee nieuwe brugconstructies met rijstroken voor auto’s, maar ook bredere fietspaden en aparte busbanen. Marijn Struyf, woordvoerder De Werkvennootschap: “We bouwen de nieuwe brug ter plaatse, vlak naast de snelweg. Wanneer de eerste brughelft klaar is, plaatsen we die tegen de oude brug. Het verkeer op de Henneaulaan rijdt vanaf dan op de nieuwe brughelft. Vervolgens breken we de oude brug af en vervangen we die door het tweede deel van de nieuwe brug. Tot slot voegen we beide brugdelen samen tot één nieuwe brug.”

De werken duren tot het voorjaar 2024, maar dan zal er op andere plaatsen ingegrepen worden aan de Brusselse Ring. In totaal zal er tien jaar gewerkt worden. Zo staan er nog werken gepland aan de aansluiting naar de luchthaven in Machelen en ook het gedeelte van de ring tussen Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe wordt onder handen genomen.

Yannick De Spiegeleir