Controleactie ‘zwaar vervoer’ Antwerpen: 891 inbreuken

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Wegversperring politie
Wegversperring politie © Belga IMage Foto Nicolas Lambert

De politie heeft tijdens een controleactie op het zwaar vervoer van 3 tot en met 21 mei maar liefst 891 inbreuken vastgesteld. Bijna 1 op 3 overtredingen heeft betrekking op het negeren van tonnagebeperking.

De politie richtte zich tijdens die controles in de hele provincie Antwerpen op verschillende aspecten van het zwaar vervoer. De hoofdbekommernis was de verkeersveiligheid. Maar er werd ook opnieuw gecontroleerd op eerlijke concurrentie, illegale arbeid en sociale fraude, op de werkomstandigheden van de chauffeurs en het respecteren van de milieunormen.

Zorgwekkend

De federale politie noemt de resultaten van de controleactie zorgwekkend. “Nog maar eens bewijzen de resultaten dat dergelijke controleacties geregeld herhaald moeten worden met het oog op ieders veiligheid”, stelt Jean-Claude Gunst, directeur-coördinator van het arrondissement Antwerpen van de federale politie.

Het grootste deel van de voertuigen die gecontroleerd werden tijdens die provinciale actie zwaar vervoer, waren Belgische voertuigen. Er werden maar liefst 891 inbreuken vastgesteld, waarbij de inbreuken op het negeren van tonnagebeperking aangeduid door het verkeersbord C21 (32%) erbovenuit sprongen, gevolgd door inbreuken met betrekking tot rij- en rusttijden (12%) en ladingzekering (8,9%).

Alcohol

Andere inbreuken die vastgesteld werden betroffen: andere inbreuken, waaronder alcohol en snelheid (9%), technische eisen (7%), gsm-gebruik (7%), overlading (5,9%), uitzonderlijk vervoer (5%), gordeldracht (4,7%), tachograaf (2,6%), CMR-vergunning (vervoersovereenkomst internationaal vervoer – 2,4%), ADR (vervoer gevaarlijke stoffen – 2,1%), rijbewijs (2%),  inschrijving (1,9%), ladingszekering ADR (1%), en negeren C23 of verboden toegang voor bestuurders van voertuigen bestemd of gebruikt voor het vervoer van zaken (0,6%).

428 bestuurders kregen een onmiddellijke inning voorgeschoteld en 50 bestuurders dienden een administratieve inning te betalen. Het totaalbedrag van de inningen bedroeg 219.013,69 euro. Naast de inningen werden er 69 processen-verbaal opgesteld en 9 processen-verbaal van waarschuwing. De volgende actie ‘zwaar vervoer’ staat in de provincie Antwerpen gepland van 11 tot 29 oktober 2021.

Luxemburg

Ook in de provincie Luxemburg werden op donderdag 20 mei controles uitgevoerd op vrachtwagens met ADR-goederen. Meer dan de helft van de vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoerden, was in overtreding toen ze op 20 mei door de Belgische en Luxemburgse autoriteiten werden gecontroleerd op de parkeerplaats in het Waalse Sterpenich. Bij de 37 vrachtwagens werden in totaal 21 inbreuken vastgesteld van onvolledige vervoersdocumenten tot een slechte stuwage.

Yannick De Spiegeleir