Trein ontspoord bij aanrijding in haven Zeebrugge (update)

Nieuws, Transport
Roel Jacobus
De overweg vlak voor de toegang tot ICO in Zeebrugge
De overweg vlak voor de toegang tot ICO in Zeebrugge © RJ

Vanmorgen botsten in de achterhaven van Zeebrugge een locomotief en een truck, zonder slachtoffers maar met zware stoffelijke schade. Het ongeval gebeurde op dezelfde overweg net voor ICO waar al meermaals aanrijdingen gebeurden.

Update vrijdag 23/4 11.15 uur

Vrijdagmorgen kwart over acht kreeg Infrabel melding van een aanrijding in Zeebrugge. “Het ongeval gebeurde op overweg nummer 9 in de Margaretha Van Oostenrijkstraat, vlak voor de ingang van International Car Operators (ICO)”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. “Er was een botsing tussen een locomotief en een vrachtwagen. De treinbestuurster is ongedeerd. De vrachtwagenchauffeur raakte niet gewond maar was in shock en werd voor observatie naar het ziekenhuis gebracht.”

Bovenleiding

De schade is aanzienlijk. De trekker, naar verluidt geladen met trekkers, werd zwaar geraakt. “De locomotief is ontspoord en zal gerepareerd moeten worden. Een bovenleidingspaal plooide dubbel en ook de bovenleiding zelf raakte beschadigd. We hebben onze ploegen ter plaatse gestuurd om de situatie in te schatten. Pas na het wegtakelen zullen we een duidelijk beeld krijgen van hoelang de spoorbundel Ramskapelle onbeschikbaar blijft. In het slechtste geval moeten we een nieuwe bovenleidingspaal plaatsen en daarvoor kan het tot maandag duren eer het beton uitgehard is.”

Dezelfde plaats

Volgens Baeken werkte de signalisatie correct. “Een getuige bevestigde ons dat de bel rinkelde en dat de lichten op rood stonden. Onlangs plaatste de wegbeheerder vlak bij de overweg nog bijkomende verkeerslichten die gekoppeld zijn aan de signalisatie van de overweg zelf. De vrachtwagenbestuurder is bewust of onbewust voorbij alle signalen gepasseerd.”

Slagbomen

Het is nog maar van begin maart geleden dat op dezelfde plaats (foto) en op de volgende overweg in de Margaretha Van Oostenrijkstraat twee zware ongevallen plaatsvonden. Daarbij overleed een chauffeur en ontstond zeer zware schade. In dit gedeelte van de haven – vlakbij het oprittencomplex van de A11-snelweg en de grote autoterminals – is er veel trafiek van vrachtwagens. “We roepen de weggebruikers nogmaals op om de wegcode te respecteren. Maar overal in havengebieden slagbomen plaatsen, is voor ons een onbegonnen zaak omdat ze in het verleden slag om slinger werden afgereden”, benadrukt Infrabel. 

Roel Jacobus