Bertschi Group bouwt nieuwe spoorterminal aan Antwerpse Zomerweg

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
De site van Bertschi aan de Zomerweg
De site van Bertschi aan de Zomerweg © Bertschi

De Zwitserse Bertschi Group start binnenkort met de bouw van een nieuwe spoorterminal op de voormalige IFB-site aan de Zomerweg in de haven van Antwerpen. De 80.000 m² grote terminal moet in juni 2024 operationeel zijn.

Bertschi verwierf de voormalige site van IFB in 2017 en ontwikkelde er een hub voor de op- en overslag van plastics voor een van zijn klanten. In 2018 waren er al plannen om de bestaande spoorterminal, die dateert van 1963, af te breken en een nieuwe terminal in de plaats te bouwen. Dit voorjaar werd begonnen met de afbraak van de oude terminal.

“We hebben nu een vergunning om de grond te bemalen in het kader van de PFOS-wetgeving. Daarna kunnen we met de bouw van de terminal beginnen. We willen tegen juni 2024 operationeel zijn”, zegt Ronny De Boeck, gedelegeerd bestuurder van Bertschi Belgium.

Eind vorig jaar breidde Bertschi ook al zijn terminal in North Sea Port/Terneuzen uit. De Zwitserse groep realiseerde in 2022 een omzet van 1,1 miljard Zwitserse frank.

Vier sporen

De terminal krijgt vier sporen van elk 600 meter lang en een portaalkraan. “Als blijkt dat er voldoende volumes zijn, kan er op termijn een tweede portaalkraan bij komen”, zegt De Boeck.

Op de terminal komt ook een ruimte voor langdurige opslag van tankcontainers. Van de beschikbare oppervlakte van 80.000 m² is zo’n 60.000 m² Seveso-gecertificeerd, dat wil zeggen geschikt voor gevaarlijke producten.

Bertschi Group bouwt nieuwe spoorterminal aan Antwerpse Zomerweg – Flows

Bertschi Group bouwt nieuwe spoorterminal aan Antwerpse Zomerweg

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
De site van Bertschi aan de Zomerweg
De site van Bertschi aan de Zomerweg © Bertschi

De Zwitserse Bertschi Group start binnenkort met de bouw van een nieuwe spoorterminal op de voormalige IFB-site aan de Zomerweg in de haven van Antwerpen. De 80.000 m² grote terminal moet in juni 2024 operationeel zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login