Houthi’s richten raketaanvallen op schepen MSC en Borealis

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
De militaire woordvoerder van de Houthi's, Yahya Saree
De militaire woordvoerder van de Houthi’s, Yahya Saree © YouTube

Na een stilte van enkele dagen, hebben de Houthi-militanten hun raketaanvallen op de commerciële scheepvaart in de Rode Zee hervat. De Houthi’s hadden het gemunt op de koopvaardijschepen ‘Hope Island’, ‘MSC Grace F’ en ‘MSC Gina’.

De militaire woordvoerder van de Jemenitische rebellengroepering, Yahya Saree, zei op zondag 7 april 2024 in een verklaring op televisie dat Houthi-strijdkrachten in de afgelopen 72 uur raketaanvallen hebben uitgevoerd op drie vrachtschepen en Amerikaanse fregatten voor de kust van Jemen.

De vermeende doelwitten waren de containerschepen ‘Hope Island’ van Borealis Maritime (3.534 teu) en ‘MSC Gina’ (4.056 teu) van MSC en het 24.300-dwt multipurpose-schip ‘MSC Grace F’. Saree beschreef de ‘Hope Island’ als Brits en de MSC-schepen als Israëlisch. Maar, geen van die schepen heeft duidelijke banden met Groot-Brittannië of Israël, gebaseerd op gegevens van de databank Equasis. De Houthi’s hebben eerder al schepen van MSC als doelwit gekozen.

Raketten ontweken

Saree beweerde dat de ‘MSC Grace F’ en ‘MSC Gina’ zich op het moment van de aanvallen honderden kilometers van Jemen in de Indische Oceaan en de Arabische Zee bevonden. De groep heeft eerder gedreigd om zijn geografische reikwijdte uit te breiden, maar het is onduidelijk of het de technische mogelijkheden heeft om dat te doen. Op basis van de AIS-gegevens was het dichtstbijzijnde punt dat de ‘MSC Grace F’ bij Jemen naderde, de haven van Mogadishu in Somalië, gelegen aan de ‘overkant’ van het Houthi-operatiegebied: de Hoorn van Afrika.

De ‘Hope Island’ was het enige schip dat een Houthi-aanval bevestigde. Het schip was op doorvaart vlak bij Jemen. Op zaterdagmiddag 6 april 2024 meldde de kapitein dat het schip twee raketten had ontweken: de eerste werd neergehaald door een oorlogsschip van de door de Verenigde Staten (VS) geleide internationale coalitie en de tweede ging het water in. De ‘Hope Island’ was onbeschadigd en voer door naar de volgende aanloophaven. De Houthi’s claimden een reeks aanvallen op commerciële schepen en oorlogsschepen die uiteindelijk geen effect hadden. Van schade of gewonden is geen sprake.

Nu de Houthi’s al ruim drie maanden (sinds midden januari 2024) worden bestookt, zien de VS hun aanvallen eindelijk afnemen. De VS zijn voorzichtig optimistisch dat de luchtaanvallen op de Houthi’s beginnen te werken. Volgens het Amerikaanse leger beschieten ze minder vaak schepen. Mogelijk raken ze door hun voorraad wapens heen.

‘Zr.Ms. Karel Doorman’ naar Rode Zee

Intussen is in Nederland besloten dat het logistieke ondersteuningsschip voor bevoorrading, brandstof en medische zorg ‘Zr.Ms. Karel Doorman’ naar de Rode Zee wordt gestuurd om de internationale scheepvaart te beschermen tegen aanvallen van de Houthi’s. Op het marineschip kunnen levensreddende chirurgische ingrepen worden uitgevoerd. Het blijft daar van begin mei tot en met half augustus 2024. Ook de Amerikaanse operatie voor een veiligere doorvaart kan van de faciliteiten gebruikmaken.

Eerder vertrok al het luchtverdedigings- en commandofregat ‘Zr. Ms. Tromp‘ van de Nederlandse Marine naar de Rode Zee om aanvallen vanuit de lucht met drones en raketten af te slaan. Het Belgische fregat ‘Louise-Marie’ vertrok begin maart 2024 vanuit de marinebasis van Zeebrugge naar de Rode Zee en de Straat van Hormuz om de commerciële scheepvaart te beschermen.

De schepen nemen deel aan de missie Prosperity Guardian, die door de VS wordt geleid.

Houthi’s richten raketaanvallen op schepen MSC en Borealis – Flows

Houthi’s richten raketaanvallen op schepen MSC en Borealis

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
De militaire woordvoerder van de Houthi's, Yahya Saree
De militaire woordvoerder van de Houthi’s, Yahya Saree © YouTube

Na een stilte van enkele dagen, hebben de Houthi-militanten hun raketaanvallen op de commerciële scheepvaart in de Rode Zee hervat. De Houthi’s hadden het gemunt op de koopvaardijschepen ‘Hope Island’, ‘MSC Grace F’ en ‘MSC Gina’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login