CMA CGM en Maersk bundelen krachten om decarbonisatie te versnellen

Twee van ’s werelds grootste containerrederijen – Maersk en CMA CGM – hebben besloten om samen te werken aan het koolstofvrij maken van de scheepvaart. De partners beschrijven de overeenkomst als “een mijlpaal”.
Maersk en CMA CGM, respectievelijk de op een en twee na grootste containerrederij ter wereld, leken aanvankelijk verschillende paden te bewandelen om hun vloot te vergroenen. Het Franse CMA CGM pionierde met lng-containerschepen en zal over een paar jaar minstens honderd schepen hebben die op bio-lng (vloeibaar biomethaan, een derivaat van lng) of groene methanol kunnen varen. De Deense rederij Maersk koos als eerste carrier voor methanol als alternatieve brandstof, met het in Zuid-Korea gebouwde feederschip ‘Laura Maersk’ (2.100 teu). Recent maakte de investeringstak van Maersk bekend dat het het nieuwe bedrijf C2X heeft opgericht voor de productie van groene methanol op grote schaal.
Ammoniak
Terwijl de investeringen in lng en methanol-aangedreven tonnage de meest volwassen bestaande oplossingen zijn, verwachten zowel CMA CGM als Maersk dat de toekomstige brandstofmix van de scheepvaart andere groene energiestromen zal omvatten. Die zullen dus in de komende jaren ontwikkeld moeten worden, waaronder ammoniak. Beide bedrijven zijn ervan overtuigd dat een gezamenlijke actie zal helpen om de groene transitie in de scheepvaart te versnellen. Ze willen van elkaar leren om vooruitgang te boeken.
“Dit partnerschap is een mijlpaal voor het koolstofvrij maken van onze industrie. Door de knowhow en expertise van twee scheepvaartleiders te combineren, zullen we de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en technologieën versnellen, waardoor onze industrie haar CO2-reductiedoelstellingen kan halen. We kijken ernaar uit om ons bij andere bedrijven te voegen,” zei Rodolphe Saadé, voorzitter en CEO van de CMA CGM Group.
Massaproductie
CMA CGM en Maersk benadrukten hun samenwerking op drie gebieden. Beide bedrijven slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van alternatieve groene methaan en groene methanol op massaproductieschaal. Daarnaast zullen ze focussen op de ontwikkeling van standaarden voor de exploitatie van groene methanolschepen, het bunkeren en het versnellen van de voorbereidingen voor de levering van bio/e-methanol in havens wereldwijd. Ook sloten de twee rederijen een gezamenlijke research & development-overeenkomst af voor andere koolstofvrije brandstoffen zoals groene ammoniak.
Beide bedrijven zijn van plan om de energietransitie in de industrie te blijven stimuleren en verwelkomden de klimaatdoelstellingen die werden bereikt tijdens de 80e plenaire vergadering van het Marine Environment Protection Committee (MEPC) van IMO.