ICO en CSP Zeebrugge stappen in nieuwe scheepvaarttool van RX/Seaport

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Wim Fossaert
Wim Fossaert (RX/Seaport) © Roel Jacobus

Terminaloperatoren International Car Operators en CSP Zeebrugge zijn bij de eerste gebruikers van een nieuwe tool op RX/Seaport. Het digitaal platform verfijnt de communicatie met schepen van loods tot sluis en de digitale opvolging van ladingen.

Het digitaal platform RX/Seaport wordt sinds de brexit blijvend ingezet op het optimaliseren van de goederenflows met het Verenigd Koninkrijk. “Ons aanbod ondersteunende diensten wordt voortdurend uitgebreid en vernieuwd”, zegt commercieel directeur Wim Fossaert.
“We hebben sinds kort een ‘vessel event tool’. Daarmee krijgen de terminaloperatoren, scheepsagenten of andere partijen voortdurend communicatie toegestuurd over het schip: wanneer een loods aan of van boord gaat, correctie op de diepgang, verwachte aankomsttijden, passages aan geijkte punten, enzovoort. Deze tool is bijvoorbeeld al in werking bij International Car Operators (ICO) en zit in een testfase bij containerterminal CSP Zeebrugge.”

Lading digitaal volgen

“In het verlengde bieden we met de ‘unit report tool’ – langs de digitale weg – een overzichtelijk beeld van het ladingtraject doorheen de hele logistieke keten. Via het standaardsysteem voor het uitwisselen van bedrijfsdocumenten wordt deze informatie gekoppeld aan het IT-systeem van de terminal of agent. Om deze tool volledig te kunnen benutten, moedigen we onze klanten aan om op EDI (electronic data interchange) over te schakelen”, zegt Fossaert.

RX/SeaPort werd opgericht door het toenmalige havenbestuur van Zeebrugge (MBZ) en de vereniging van private ondernemingen Apzi-Voka. Zij kregen versterking van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en de federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Daarbij evolueerde RX/SeaPort naar een coöperatieve vennootschap van spelers uit alle takken van de logistieke keten. De lijst partners loopt van rederijen tot expediteurs en van transporteurs tot goederenbehandelaars. RX/Seaport wordt gebruikt voor VK-verbindingen in Port of Antwerp-Bruges en North Sea Port.