Vertraging zeesluis Zeebrugge voedt wantrouwen over havenfusie

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
De Vlaamse regering nam op 28 juni 2019 een voorkeursbesluit voor een nieuwe zeesluis op de locatie van de oude Visartsluis (Zeebrugge)
De Vlaamse regering nam op 28 juni 2019 een voorkeursbesluit voor een nieuwe zeesluis op de locatie van de oude Visartsluis (Zeebrugge) © Vlaamse Overheid

De private havengemeenschap van Zeebrugge eist in de fusiegesprekken met Antwerpen keiharde garanties voor investeringen in infrastructuur. De aanleiding is de vertraging van de nieuwe sluis, wat de vrees wekt dat prioriteiten verschoven worden.

Afgelopen weekend meldde Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters (Open Vld) dat de realisatie van de nieuwe, tweede sluis in Zeebrugge op de lange baan geschoven wordt. Als oorzaak werd verwezen naar de onverwacht grote hoeveelheid onderzoekswerk in het kader van de procedure van ‘complex project’. Hierdoor verschuift het moment van definitief projectbesluit van een nieuwe Visartsluis voorbij het einde van de huidige Vlaamse regering in 2024.

Het uitstel verbijsterde de vereniging van private havenondernemingen Apzi-Voka: “Wat valt er na twintig jaar studies nog te bestuderen over een sluis die we zo broodnodig hebben? En kunnen de administratieve diensten niet inventiever te werk gaan om desnoods deelstudies te maken?”

Geen fusie zonder garanties

Voorzitter van Apzi-Voka Marc Adriansens moest een stevige bedenking van het hart, donderdagavond op het symposium over de impact van de zeespiegelstijging. “In het kader van de fusiegesprekken met Antwerpen schreven we een programma van tien punten die voor onze bedrijven belangrijk zijn om van de fusie een succes te maken. Daarbij hoort de garantie dat er blijvend geïnvesteerd wordt, zeker voor de sectoren die onze speerpunten zijn.”

“Als dat een gevolg van de fusie zou zijn, waarbij prioriteiten verlegd worden, dan kunnen we nu niet anders dan aan de Brugse onderhandelaars vragen dat ze keiharde garanties voor investeringen in Zeebrugge eisen. Ze mogen zich niet tevreden stellen met zomaar een “we zullen ons best doen” maar ze moeten een stevig engagement op tafel zien”, verwoordt Adriansens het gevoel van de Zeebrugse havengemeenschap.

Roel Jacobus