Recordvangst namaaksigaretten onderschept in Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Douanier aan scanner
Douanier aan scanner © Belga image - Dirk Waem

In Zeebrugge onderschepte de Douane twee containers met namaaksigaretten, onderweg van Cambodja naar Frankrijk. Volgens de plaatselijke diensten gaat het voor de haven om een recordvangst met een straatwaarde van 5 miljoen euro.

De douanediensten onderschepten deze week in de haven van Zeebrugge twee volle containers met namaaksigaretten. De lading was onderweg van Cambodja en had als eindbestemming de Franse hoofdstad Parijs. Douaneambtenaren vonden in de twee containers kartonnen dozen met naar schatting twintig miljoen namaaksigaretten van het merk Marlboro.

“De illegale goederen zaten verstopt achter een rij dozen met reguliere goederen, in de ene container waren dat kapstokken en in de andere paraplu’s”, verklaarde teamchef van de opsporingsdienst in Zeebrugge Frederick Vanneste aan de regionale tv-zender Focus-WTV. “Op de beelden van onze mobiele scaninstallatie werd meteen duidelijk dat voorbij de achterste rij een andere lading zat.”

Fraude neemt toe

Terwijl een wettelijk pakje van twintig sigaretten 10 euro kost, worden de ‘zwarte’ pakjes voor 5 euro verkocht. Daarmee vertegenwoordigt het miljoen pakjes in de containers, 5 miljoen euro straatwaarde, naar verluidt een record voor de haven van Zeebrugge. Aan het persagentschap Belga verklaarde woordvoerder van Financiën Francis Adyns dat die lading voor 7,5 miljoen euro aan ontdoken invoerrechten, accijnzen en btw betekent. Al moet daarbij opgemerkt worden dat de lading niet voor België maar voor de Franse (zwarte) markt bestemd was.

De douanediensten in Zeebrugge zien naar verluidt het aantal fraudepogingen toenemen. Dat is een gevolg van de strengere controles in havens die vaker door smokkelaars gebruikt worden, zoals Antwerpen en Rotterdam.

Roel Jacobus