Oostende renoveert historische Entrepot tot maritieme kantoren

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Renderbeeld restauratie Entrepot Oostende
Renderbeeld restauratie Entrepot Oostende © Architecten LMS Vermeersch

Haven Oostende start met de renovatie van het historische Stapelhuis Entrepot tot kantoren voor watergebonden bedrijven. De unieke maritieme locatie mikt op huisvesting van innovatieve maritieme spelers met uniek uitzicht op de havengeul.

Aannemer Artes Group start op 15 november met de renovatie van het historische Stapelhuis Entrepot in Oostende. Het gebouw aan de Oostkaai van het Vlotdok werd in 1908 opgetrokken in neoclassicistische stijl. De gevels worden gerestaureerd, binnen wordt alles vernieuwd en bovenop de huidige drie verdiepingen komen er twee extra. Het plan van architecten LMS Vermeersch omvat een expressieve dakconstructie.

”Dankzij de constructieve samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed kunnen we dit historische gebouw een moderne en economische invulling geven”, zegt CEO Dirk Declerck van Haven Oostende. “Wij zetten vanaf 2022 de bedrijfsruimtes actief in de markt. We zoeken bedrijven met watergebonden activiteiten voor wie deze unieke ruimtes, gelegen naast het water, uiterst geschikt zijn.”

Toparchitectuur

De gevels werden dertig jaar geleden als monument beschermd, maar het gebouw stond al veel jaren leeg. Bij de herbestemming krijgt het Stapelhuis Entrepot een bruto bruikbare oppervlakte van 3.417 vierkante meter. Daarin zitten casco afgewerkte bedrijfsruimtes en op de bovenste verdieping een seminarieruimte met uitzicht op de havengeul.

“Dit project is een opwaardering van de volledige site rond het Vlotdok”, zegt havenvoorzitter en schepen van ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA). “Dit staaltje toparchitectuur wordt in de loop van 2023 de thuisbasis van innovatieve bedrijven die zullen meebouwen aan de toekomst van Haven Oostende. Het naastliggende Douanegebouw en het Havenkapiteinsgebouw werden eerder dit jaar grondig gerenoveerd.”

Roel Jacobus