Alliantie met Maersk levert kranenbouwer ZPMC uitzonderlijk order op

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
Morten Engelstoft, CEO van APM Terminals, tijdens de virtuele ondertekening van de samenwerking met ZPMC
Morten Engelstoft, CEO van APM Terminals, tijdens de virtuele ondertekening van de samenwerking met ZPMC © Maersk

De Deense rederij Maersk heeft aangekondigd dat de terminaldochter APM Terminals een strategische alliantie is aangegaan met de Chinese kranenbouwer ZPMC. Maersk bestelt en reserveert maar liefst 114 nieuwe containerkranen.

De term ‘alliantie’ verwijst vooral naar het feit dat APM Terminals en ZPMC nauw zullen samenwerken in de ontwikkeling van kranen voor geautomatiseerde terminals. Maersk kiest duidelijk voor meer automatisering en heeft specifieke wensen. Daarom willen de Denen niet langer gewoon standaardkranen kopen, maar mee nieuwe kraanontwerpen ontwikkelen. ZPMC leverde al eerder geautomatiseerde kranen voor APM Terminals in Vado Ligure (bij Genua), Lazaro Cardenas (Mexico) en Tanger (Marokko).

Voor ZPMC is de alliantie vooral een goede manier om Maersk als klant aan zich te binden. APM Terminals bestelt meteen al 27 nieuwe kranen: 18 portaalkranen die op de voorkaai worden ingezet, en 9 stapelkranen voor inzet op het containerplein.

Dankzij het akkoord is Maersk meteen al zeker van de levertijden voor nog meer kranen. De Chinese kranenbouwer heeft in de planning alvast voldoende tijd en ruimte gereserveerd voor de bouw van nog eens 25 extra portaalkranen en 62 stapelkranen, die later besteld zullen worden. Verwacht wordt dat ZPMC alle kranen zal leveren voor de geplande uitbreiding van APM Terminals op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam.

Stefan Verberckmoes