Maandrecord bij CSP Zeebrugge, trafiekverlies bij Antwerp Gateway

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
Containerterminal CSP Zeebrugge
Containerterminal CSP Zeebrugge © Henk Claeys

CSP Zeebrugge Terminal heeft in augustus 87.600 teu behandeld, wat een nieuw maandrecord is. De twee andere Benelux-terminals waarin COSCO Shipping Ports participeert, deden het vorige maand opvallend minder goed dan in juli.

De Zeebrugse terminal van COSCO ontving vorige maand niet alleen veel meer lading van de eigen vaste klanten (COSCO Shipping Lines, OOCL en CMA CGM), maar kreeg ook de ‘MSC Amelia’ van 23.782 teu op bezoek. E-Shipping Gateway kwam er ook Chinese importlading lossen die werd aangevoerd door schepen van X-Press Feeders en Sea-Lead Shipping. De recordoverslag van 87.600 teu in augustus lag niet alleen een pak hoger dan de 76.400 teu van juli, maar betekent ook een stijging van maar liefst 101% ten opzichte van de 43.500 teu van augustus vorig jaar.

Voor de periode van januari tot en met augustus bedraagt de overslag bij CSP Zeebrugge Terminal 597.200 teu, wat 56,2% meer is dan in diezelfde periode in 2020. De Zeebrugse terminal blijft daarmee de sterkst groeiende terminal van COSCO Shipping Ports buiten China, gevolgd door de kleine Reefer Terminal S.P.A. in Vado Ligure (+27,4%) en SSA Terminals in Seattle (+22,8%).

Antwerpen

Antwerp Gateway deed het in augustus in verhouding minder goed. De terminal behandelde aan de waterkant 164.000 teu, wat een duidelijke daling is ten opzichte van de 196.400 teu in juli. In vergelijking met augustus 2020 viel de trafiek 14,9% lager uit, maar we mogen niet vergeten dat de terminal aan het Deurganckdok vorig jaar in de zomermaanden een recorddrukte kende. Ook in juli kon het record van een jaar eerder niet geëvenaard worden.

Na acht maanden staat de containerteller bij Antwerp Gateway op 1.477.200 teu. Dat is een lichte groei van 2,7% ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: de overslaggroei van alle terminals waarin COSCO Shipping Ports wereldwijd participeert, bedroeg 5,3% in de eerste acht maanden van dit jaar.

Rotterdam

De derde terminal van de Chinezen in de Benelux is de door ECT geëxploiteerde Euromax Terminal Rotterdam. Daar werd in augustus 211.200 teu behandeld. Dat is weliswaar minder dan de 235.400 teu uit juli, maar wel 5,3% meer dan in augustus vorig jaar. De Euromax Terminal zag de containeroverslag dit jaar al met 14,9% toenemen.

Stefan Verberckmoes