Halve ton coke in containers met printpapier in haven Gent

Nieuws, Scheepvaart
Yannick De Spiegeleir
Drugsvangst haven Gent (juni 2021)
Drugsvangst haven Gent (juni 2021) © Belga Image - Nicolas Maeterlinck

De Federale Politie en de Douane hebben vorige week een halve ton coke gevonden op een fruitsapboot uit Brazilië. De drugs zaten verstopt in containers met printpapier. De straatwaarde bedraagt zo’n 25 miljoen euro.

De Federale Politie en de Douane voeren in de Gentse haven regelmatig gerichte controles van schepen uit op basis van een risicoanalyse. Zo controleerden ze vorige week een fruitsapboot uit de Braziliaanse stad Santos. Dat schip meerde op 21 september in Gent aan en naast fruitsap had het ook containers met printpapier aan boord.

In het verleden werden al meerdere malen drugs aangetroffen op bulkschepen (vervoer van fruitsap, steenkool enzovoort), zowel in de lading zelf, in containers op het dek, als aan de buitenzijde (onder de waterlijn) van het schip. Afgelopen zomer werd nog een drugslading ter waarde van 10 miljoen euro gevonden op een Braziliaanse fruitsapboot in de haven van Gent. De cocaïne zat verborgen in drie samengebonden zakken die verborgen waren in een zeekast onder de waterlijn.

Duikers, scanner en hond

Voor de grondige controle bundelden de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen, de Belgische en Nederlandse Douane en de Scheepvaartpolitie de krachten. Zowel de buitenzijde van het schip werd gecontroleerd (door duikers van de Nederlandse Douane), als de lading. Ook de mobiele scanner van de Belgische Douane en een drugshond van de politie werden ingezet. Vervolgens werden twaalf containers met printpapier uitgeladen en volledig onderzocht. Daarvoor werd de hulp ingeroepen van de Civiele Bescherming.

In de containers werden vijftig dozen aangetroffen met daarin telkens tien pakketten cocaïne. In totaal gaat het over ongeveer 500 kilogram. De totale straatwaarde van de drugs bedraagt zo’n 25 miljoen euro.

Het verdere onderzoek naar het transport en de achterliggende organisatie is in handen van de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen.

Yannick De Spiegeleir