FBI valt binnen op Chinese heavy-liftschip ‘Zhen Hua 24’

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet

Contraspionageagenten van de FBI hebben het zwareladingschip ‘Zhen Hua 24’ doorzocht in de Amerikaanse haven van Baltimore. Volgens The Washington Times zouden de agenten apparatuur voor het verzamelen van inlichtingen op het schip hebben ontdekt.

De inval vond plaats op 15 september 2021 in Chesapeake Bay in de haven van Baltimore. Het heavy-liftschip ‘Zhen Hua 24’ van de Chinese kranenbouwer ZPMC was op dat moment bezig met de levering van vier nieuwe STS-kranen (ship-to-shore) aan Ports America Chesapeake Terminal. 

Spionage

Details over het soort apparatuur waren niet beschikbaar. De betrokken staatsinstellingen weigerden commentaar te geven.

Frequente aanloop

ZPMC staat erom gekend nieuwe containerkranen volledig geassembleerd af te leveren met zijn eigen ‘Zhen Hua’-schepen. De Chinese speler loopt ook regelmatig Noord-Europese havens aan. In november 2019 loste de ‘Zhen Hua 25’ nog twee nieuwe portaalkranen op PSA’s Noordzeeterminal en drie portaalkranen in de haven van Liverpool. Begin mei 2020 loste de ‘Zhen Hua 26‘ recordkranen in Hamburg. Het schip leverde daarvoor ook twee recordkranen af bij Rotterdam World Gateway. De ‘Zhen Hua 27’ bracht eind augustus 2020 nog vier van de grootste containerkranen ter wereld naar Le Havre. 

Julie Desmet