Vandammesluis Zeebrugge nadert renovatie laatste deur

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
De meest landwaartse deur van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge wordt weggenomen voor renovatie
De meest landwaartse deur van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge wordt weggenomen voor renovatie © RJ

De totale renovatie van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge gaat een volgende fase in. De Vlaamse overheid lanceerde de aanbesteding voor de aanpak van de looprails van deur drie, waardoor de scheepvaart tijdelijk zal gestremd worden.

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, afdeling Maritieme Toegang, heeft via het platform voor e-tendering een openbare aanbesteding uitgeschreven voor de renovatie van de looprails van deur drie van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge. Dat is van de vier sluisdeuren de binnendeur aan de zeezijde. Er werd geen geraamde waarde bekendgemaakt. Aannemers kunnen tot 4 oktober hun voorstel indienen, waarna de prijs als gunningscriterium geldt.

De opdracht wordt geschat op 700 kalenderdagen (24 maanden) en omvat twee opeenvolgende droogzettingen. Deur drie werd in 2010 al weggenomen, nu wordt de deurloop op de bodem grondig aangepakt. Bij de eerste droogzetting wordt een afsluitcaisson geplaatst en kan de scheepvaart plaatsvinden. Bij de tweede droogzetting wordt de scheepvaart gestremd omdat er in de drooglegkuip gewerkt wordt.

120 miljoen euro

De Pierre Vandammesluis is de grootste sluis in Zeebrugge: 500 m lang, 57 m breed, tot 18,5 m diep en met een watervolume van maximaal 527.000 m³. De sluis is aan beide kanten uitgerust met twee sluisdeuren en een dubbele ophaalbrug. Ze vormt de verbinding tussen de voor- en de achterhaven en is daardoor cruciaal voor de werking van de haven. Om de druk op deze constructie uit de jaren ’80 te verlichten, loopt de procedure om een tweede, voldoende grote zeesluis te bouwen.

Ondertussen loopt sinds 2010 een stelselmatig renovatieprogramma dat tot 2023 zal duren. Voor een totaal geraamde kostprijs van 120 miljoen euro worden alle vier deurkamers en sluisdeuren compleet vernieuwd en verbeterd. Momenteel staat deur één – de meest landwaartse (foto) – op de Bastenakenterminal bij International Car Operators. Het is de bedoeling om deze binnenkort in september terug te plaatsen.

Roel Jacobus