Telex: scheepsincidenten, containerscan, Volvo Trucks en ASL Airlines

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
De nieuwe Volvotrucks van Vandecasteel Houtimport
De nieuwe Volvotrucks van Vandecasteel Houtimport © Vandecasteele Houtimport

Vandecasteele Houtimport neemt 17 nieuwe Volvotrucks in gebruik, ASL Airlines Belgium breidt zijn vloot uit, het aantal scheepsincidenten daalt, de Baltic Dry Index boomt en een detectiesysteem voor gevaarlijk materiaal in containers.

SCHEEPSINCIDENTEN –

Uit een halfjaarlijks rapport van het Information Fusion Centre blijkt dat het aantal gevallen van diefstal, overvallen of piraterij op schepen in de eerste helft van dit jaar met 35% gedaald is tot 42 gevallen. Ook het aantal maritieme veiligheidsincidenten liep terug, zo meldt Safety4Sea. In totaal waren er 458 incidenten, 13% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de 42 gevallen van aanvallen of piraterij op schepen ging het in 25% van de gevallen om bulkcarriers, 21% containerschepen, 16% tankers en 8% sleepboten of barges. Bij die incidenten waren er in 75% van de gevallen geen gewonden te betreuren. In 25% van de gevallen vielen er lichtgewonden. (KH)

BALTIC DRY INDEX –

De drogebulkmarkt is booming en dat uit zich in een forse stijging van de Baltic Dry Index, zo meldt ShippingWatch. Maandag overschreed die de 4.000 punten. In het voorbije jaar is de index meer dan verdubbeld. In april bereikte de Baltic Dry Index zijn hoogste notering in tien jaar met 2.750 punten. Een aantal dry-bulkoperateren boekten het voorbije jaar aanzienlijke winsten. De sterke markt zorgde ook voor meer aan- en verkopen van droge-bulkschepen. In de eerste drie maanden van dit jaar wisselden ongeveer 300 schepen van eigenaar, het dubbele van het historische gemiddelde voor die periode. In maart werden 106 schepen verkocht. Dat is de eerste keer dat meer dan 100 schepen werden verkocht in een maand. (KH)

DETECTIESYSTEEM –

Een Israëlisch bedrijf heeft een sensor ontwikkeld voor radiologisch en nucleair materiaal gebaseerd op natuurlijke muons, een soort elektron dat reageert op de inhoud van een container. Het systeem is in staat om een chemisch, biologisch of explosief gevaarlijk materiaal te detecteren, zelfs in minuscule deeltjes. Het zogenaamde Cosmicproject werd ontwikkeld als een nieuwe technologie voor containerscanning en om de scanningratio te verbeteren zonder de logistieke stroom te vertragen. De technologie wordt momenteel getest in de havens van Valencia, Rotterdam en Haïfa in samenwerking met de lokale douane en grenspolitie. (KH)

BOSKALIS –

Boskalis heeft in het eerste halfjaar van 2021 4,6% meer omzet gemaakt dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het bedrijfsresultaat steeg met 34,1%. Het Nederlandse bergings- en baggerconcern maakte een nettowinst van 72 miljoen euro, tegen een verlies in het eerste halfjaar van 2020 van 96 miljoen. Opmerkelijk: ondanks twee publicitair in het oog springende operaties (het vlottrekken van de ‘Ever Given’ in het Suezkanaal en de berging van de op drift geraakte ‘Eemslift Hendrika’ voor de kust van Noorwegen) maakte het bedrijfsonderdeel Towage & Salvage een relatief rustig halfjaar mee, zeker in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. (AB)

VANDECASTEELE HOUTIMPORT –

Vandecasteele Houtimport heeft onlangs 17 nieuwe Volvotrucks in gebruik genomen (foto). Ze werden in juli 2020 besteld, maar door de ‘coronavertraging’ (en waarschijnlijk het chipstekort) zijn ze pas een jaar later geleverd. Volgens Stefaan Vandecasteele koos het bedrijf voor het nieuwe FH-model met een motor van 510 pk omdat het is uitgerust met alle mogelijke veiligheidsopties, en omdat het zeer zuinig is en dus minder CO2 uitstoot. De nieuwe trucks verbruiken 27 liter per 100 km, tegen 31 liter met het vorige model. De trucks zijn uitgerust met alle vier de modules van het Volvo Connect vlootmanagementsysteem. (PhVDo)

ASL AIRLINES BELGIUM –

Vrachtluchtvaartmaatschappij ASL Airlines Belgium heeft haar vloot op Liege Airport uitgebreid met twee Boeings 737. Met de OE-IWD en de OE-IXB telt ASL Airlines Belgium nu zeven vrachtvliegtuigen op de Luikse luchthaven. Beide vliegtuigen zullen operationeel zijn en klaar om te vliegen rond 6 september. De twee vliegtuigen zijn omgevormd tot cargovliegtuigen. (MDV)

VOLVO TRUCKS CHINA – 

Volvo Trucks zal nu ook zelf trucks bouwen in China dankzij de overname van de Chinese constructeur JMC Heavy Duty Vehicle. De transactie van ruim 97 miljoen euro omvat een fabriek waar eind 2022 de productie zal starten van de Volvo FH, FM en FMX. Volvo is al aanwezig in China, maar zeer bescheiden: het bedrijf voert 4.500 trucks per jaar in via een samenwerking met Dongfeng. Jaarlijks worden in China maar liefst zo’n 1,2 miljoen trucks verkocht. De fabriek zal een capaciteit van 15.000 trucks per jaar hebben, met de mogelijkheid om ze op te voeren. De Chinese holding Geely – eigenaar van Volvo Cars – heeft een belang van 8,2% in Volvo Trucks. (PhVDo) 

SPOORONGEVAL –

Zondagavond is in Scherpenheuvel-Zichem een fietser onder een goederentrein terechtgekomen. Het 47-jarige slachtoffer, een man uit Diest, overleefde de klap niet, zo meldt Belga. Volgens getuigen reed de man met zijn fiets tussen de gesloten slagbomen door. Een aankomende goederentrein kon de fietser niet meer ontwijken. (KH)